Jugoslávský pas ničemu nebrání. Zastánce Srbů a nobelista Peter Handke zůstává rakouským občanem

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke zůstává rakouským občanem. Úřady ve spolkové zemi Korutany zastavily řízení o odnětí jeho občanství, uvedl deník Die Presse s odvoláním na hejtmana Petera Kaisera. Handke, který zaujímal prosrbské postoje za války v Jugoslávii, v roce 1999 obdržel pas od režimu tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, což vyvolalo pochyby o možnostech jeho občanství.

Že Handke obdržel v roce 1999 jugoslávský cestovní doklad, vyšlo najevo krátce po oznámení, že dostane Nobelovu cenu za literaturu za rok 2019. Vyvstala proto otázka, zda byl zároveň s tím držitelem jugoslávského a nyní srbského občanství. Podle rakouských zákonů by tímto přestal být rakouským státním příslušníkem.

Korutanský hejtman v reakci na tyto pochybnosti nařídil prověřit, zda má být rakouské občanství Hankemu odňato. Literát, který momentálně žije v Chaville poblíž Paříže, opakovaně odmítal, že by byl držitelem srbského občanství. Pas podle svých slov používal jenom proto, že mu usnadňoval cestování do Jugoslávie.

Vláda: O občanství nežádal

Korutanská vláda, které o věci přísluší rozhodovat, mu nyní dala za pravdu. Uvedla, že podle rakouských zákonů by Handke občanství pozbyl pouze v případě, že by o jugoslávské či srbské sám zažádal. To se podle ní neprokázalo. Korutanský kabinet ve svém právním rozboru poukázal také na to, že srbské zákony nedovolují udělit občanství někomu, kdo v zemi předtím nežil po stanovené období.

„Peter Handke byl a zůstává Korutancem a rakouským občanem. Jsem rád, že je tato debata konečně ze stolu a že se napříště o pozitivní novinové titulky postará jen velkolepé literární působení našeho nositele Nobelovy ceny,“ řekl hejtman Kaiser agentuře APA.

Handke je znám zejména jako nekritický obdivovatel Miloševiče, na jehož pohřbu v roce 2006 vystoupil se smuteční řečí pronesenou v srbštině. O Miloševičovi prohlašoval, že nebyl „žádný nacionalista, jen chtěl zachovat Jugoslávii“. Miloševiče také navštívil přímo ve vězení v Haagu, kde jugoslávský politik čelil obžalobě z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Kvůli ocenění Handkeho bojkotovali v roce 2019 předávací ceremonii Nobelovy ceny za literaturu velvyslanci Kosova, Albánie, Chorvatska a Turecka. Například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Handkeho přímo označil za rasistu.