Běloruská prokuratura vyšetřuje Cichanouskou kvůli podezření z přípravy teroristického útoku

Běloruská generální prokuratura zahájila trestní řízení proti opoziční vůdkyni a někdejší kandidátce na prezidentku Svjatlaně Cichanouské kvůli podezření z přípravy teroristického útoku. Mluvčí Cichanouské označila obvinění za absurdní. Cichanouská uprchla do sousední Litvy po loňských sporných prezidentských volbách a požaduje odstoupení autoritářského vládce Alexandra Lukašenka.

Kromě Cichanouské prokuratura vyšetřuje ve stejném případu i další odpůrce režimu. „Tito lidé se před několika dny pokusili připravit exploze a žhářské útoky v metropoli a dalších městech,“ uvedl podle serveru Tut.by generální prokurátor Andrej Šved. Detaily o údajné roli opoziční vůdkyně neposkytl. Prokuratura se chystá žádat Vilnius o vydání Cichanouské.

Mluvčí opoziční vůdkyně obvinění označila za absurdní a nepodložená a poznamenala, že přišla v době obnovených tvrdých zásahů běloruských bezpečnostních složek proti opozici. „Potřebujeme okamžitou reakci mezinárodní komunity na pokračující násilí,“ řekla podle agentury AP Anna Krasulinová.

Běloruské úřady už dříve vinily Cichanouskou z plánování násilných protestů, což její tým odmítal a zdůrazňoval, že vždy podporovala pouze poklidné protesty, připomněla AP.

Běloruské úřady minulý týden oznámily, že zatkly muže, který podle nich připravoval exploze v Minsku a u vojenské jednotky nedaleko města Borisov. Prokuratura obvinila běloruskou opozici ze zapojení do incidentu, její představitelé to odmítli, píše agentura Reuters.

Zmanipulované volby

Cichanouská byla v loňských srpnových prezidentských volbách Lukašenkovou soupeřkou a na prezidentský úřad kandidovala místo svého manžela, vězněného blogera Sjarheje Cichanouského.

Podle ústřední volební komise zvítězil opět Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Opozice a také některé západní země považují oznámený výsledek voleb za zmanipulovaný a skutečnou vítězkou je podle nich Cichanouská.

Po volbách vypukly v Bělorusku masové protivládní protesty, proti kterým policie tvrdě zasahovala, zatkla přes 34 tisíc lidí. Demonstrace, kterých se zpočátku účastnily statisíce lidí, posléze zeslábly. Nyní se je opozice snaží obnovit. Minulý týden Cichanouská vyzvala k nové vlně protirežimních akcí. Odpůrci režimu vyšli znovu do ulic ve čtvrtek a v sobotu minulý týden, policie opět místy i brutálním způsobem zatýkala, zadržela stovky lidí.