Americkými městy se šíří vlna kriminality náctiletých, mohou za ní být zavřené školy

Události: Vlna kriminality v USA (zdroj: ČT24)

Kromě pandemie koronaviru řeší Washington a další americká města také epidemii kriminality. Výrazně přibývá přepadení. Zločinů se často dopouštějí náctiletí, proto někteří odborníci zmiňují vliv už téměř rok uzavřených škol. Místo vyučování podle nich část dospívajících tráví dny na ulicích a nudu zahánějí třeba krádežemi vozidel.

Přepadení trvá pár vteřin a než si řidič uvědomí, co se děje, zloději už s jeho autem a peněženkou odjíždějí. Stejně dopadl i Warkaw Anagaw, který shodou okolností vysílal v okamžiku přepadení živě na Facebooku. Čin, který se stal ve tři hodiny odpoledne, tak měl i zdokumentován.

Podobných případů zaznamenala policie v hlavním městě USA loni 345, letos už jich je přes padesát. Pachatelé jsou často mladíci ze čtvrtí chudých, kterým je kolem šestnácti. Minulý víkend se ale čtyř přepadení v jeden den účastnil i dvanáctiletý mladík.

„Velká část těchto aut, víc než polovina, se najde ještě ten samý večer, nebo v následujících dnech. Proto si nemyslím, že je za tím nějaké organizované spiknutí, které vozy rozebírá na součástky nebo je prodává do zahraničí,“ míní reportér krimi zpráv Alan Henney.

Tento novinář o zločinech v hlavním městě píše dvacet let. Vysledoval, že počet přepadení během pandemie roste. Mladíci podle něj napodobují počítačové hry a často se v ukradeném autě jen chvíli vozí městem. Policie radí nestavět se jim na odpor.

Přepadení s luxusním vozem

„Existují lidé, kteří se přímo zaměřují na chování, které jim dá příležitost ukrást váš automobil,“ varuje policista Roberto Corchado. Washingtonské policejní oddělení proto lidem doporučuje, aby jezdili v zamčeném autě, v noci necestovali sami, neparkovali u popelnic a za velkými vozy a neustále sledovali okolí.

Přepadení se ovšem neodehrávají jen v noci na odlehlých místech. Mnohdy zločinci zaútočí ve dne na frekventované křižovatce. Dříve odcizeným autem narazí do jiného vozu, a když jeho řidič vystoupí, aby nehodu řešil, zaútočí. „Může jít o luxusní vůz. To lidi mate. Nikdo nečeká, že do něj narazí drahé auto, jeho řidič na ně vyběhne se zbraní, to jejich jim sebere a ještě je okrade,“ dodává Henney.

Zloději navíc s ukradenými vozy páchají další zločiny. Přepadávají obchody i chodce. Ukradené auto pak rychle opustí.