U Pompejí našli dochovaný kočár používaný jen k obřadům

Archeologové našli v blízkosti Pompejí obřadní kočár ve velmi dobrém stavu. Byl vyroben ze železa, dřeva, bronzu a cínu a našel se u stájí staré vily asi 700 metrů severně od města, jež pohřbil výbuch Vesuvu v roce 79.

Ředitel pompejských vykopávek Massimo Osanna řekl, že jde o první nález tohoto druhu v oblasti Pompejí. Kočáry, které se tam našly doposud, byly určeny k běžnému provozu a přesunu lidí a nákladů nebo v zemědělství, nikoli ke slavnostním obřadům.

V případě obřadního kočáru se našly i mineralizované dřevěné části a otisky po organickém materiálu, například po dekoraci z rostlin. Kočár byl v předsíni před stájemi, kde se už v roce 2018 našly ostatky tří koní, včetně jednoho zapřaženého.

„Je to mimořádný objev, který posouvá naše pochopení toho starého světa,“ řekl Osanna. Nalezený kočár podle něj vyjížděl jenom při svátcích, například při přehlídkách nebo procesích. Ministerstvo kultury hovoří o „jedinečném nálezu, který v Itálii nemá obdoby“.

Odkrývání začalo v 18. století

Pompeje leží 23 kilometrů jihovýchodně od Neapole a v době výbuchu Vesuvu v nich žilo 13 tisíc lidí. Prozatím byly odhaleny asi dvě třetiny města, organizovaný odkryv začal v polovině 18. století.

„Objevy v Pompejích nás nepřestávají ohromovat a bude tomu tak mnoho dalších let, protože je třeba odhalit ještě dalších 20 hektarů území,“ řekl ministr kultury Dario Franceschini.

Vykopávky v Pompejích poskytují náhled do života lidí na přelomu letopočtů a mezi turisty patřily v předcovidové době k nejvyhledávanějším místům v Itálii. V roce 2019 do Pompejí zavítalo 3,9 milionu lidí.