Severní Korea použila miliony dolarů ukradených hackery na zbraně, uvádí OSN

Severokorejští hackeři loni ukradli z finančních institucí stovky milionů dolarů, které byly použity i na financování severokorejského jaderného programu a vývoj balistických raket. Uvádí se to v důvěrné zprávě Organizace spojených národů (OSN). Podle ní jde o více než 300 milionů dolarů (6,4 miliardy korun).

Zprávu vypracovali odborníci OSN na problematiku KLDR a zpravodajská stanice CNN získala detaily z tohoto zatím důvěrného dokumentu od diplomatického zdroje v Radě bezpečnosti OSN.

Režim severokorejského vůdce Kim Čong-una je v ní viněn z podvodných operací mířených na finanční instituce a domy obchodující s virtuální měnou. KLDR těmito ukradenými penězi platí zbraně a drží nad vodou svou ekonomiku.

Podle zdroje CNN severokorejští hackeři ukradli v období mezi rokem 2019 a loňským listopadem jmění v hodnotě 316,4 milionu dolarů.

Ve zprávě rovněž stojí, že KLDR „vyrábí štěpný materiál, udržuje jaderné provozy a modernizuje infrastrukturu balistických raket, přičemž se snaží získat pro tyto programy materiál a technologii v zámoří“.

Vyšetřovatelé OSN se odvolávají na nejmenovaný stát, podle nějž „je velmi pravděpodobné“, že může KLDR vybavit jadernou hlavicí balistickou střelu jakéhokoli dosahu, i když není jasné, zda dokáže zajistit sestup raket zpět do atmosféry.

Zpráva je založena na informacích, jež poskytly členské státy OSN, zpravodajské služby, média a severokorejští uprchlíci. OSN zprávu o situaci v KLDR vydává každého půl roku, na podzim a na jaře. Kdy bude zveřejněn tento dokument, není zatím jasné. Severokorejská mise při OSN na žádost CNN o komentář nereagovala.

Kim chce vyvíjet nové, pokročilé zbraně

Severokorejský vůdce v lednu ohlásil, že jeho země bude vyvíjet v rámci svého jaderného a balistického programu nové, pokročilé zbraně. Minulý americký prezident Donald Trump se s Kimem sešel třikrát, ale nepodařilo se mu severokorejského vůdce přesvědčit, aby přestal o jaderné zbraně usilovat.

Poradci jeho nástupce Joea Bidena zatím pouze oznámili, že do problematiky KLDR budou zapojeni spojenci USA Jižní Korea a Japonsko. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden sdělil, že administrativa politiku vůči KLDR přehodnocuje a dokud proces neskončí, nebude se vyjadřovat.

Ze zprávy OSN vyplývá, že KLDR má kvůli omezením na hranicích zavedeným kvůli koronaviru potíže zajistit si tvrdou měnu. V roce 2019 získal Pchjongjang vývozem uhlí 370 milionů dolarů, ale od loňského července vývoz zřejmě ustal. KLDR loni z obav ze zavlečení koronaviru zpřísnila veškeré kontakty s okolním světem, přerušila také většinu obchodní výměny s Pekingem.

Pomohlo to možná izolovat se od pandemie, ale ekonomiku to přivedlo na pokraj zhroucení. Znalci soudí, že KLDR se teď bude více spoléhat na přísun peněz získaných prostřednictvím hackerských útoků.