V USA prošel sněmovnou krizový příspěvek i rozpočet na obranu. Na tahu je Senát

Sněmovna reprezentantů schválila zvýšení jednorázové pomoci pro většinu Američanů z 600 na 2000 dolarů. Vyslyšela tak přání Donalda Trumpa. Přehlasovala také prezidentovo veto a schválila zákon o obranném rozpočtu ve výši 740 miliard dolarů (téměř 16 bilionů korun). K oběma předlohám by se měl nyní vyjádřit republikány ovládaný Senát.

Výplata jednorázového příspěvku je součástí stimulačního balíku na pomoc americké ekonomice zasažené pandemií covidu-19. Už dříve soubor opatření schválily obě komory parlamentu a po průtazích způsobených požadavky na zvýšení jej nakonec podepsal i Trump.

Zvýšení schválila sněmovna, kde mají většinu demokraté. Podle agentury AP se čeká, že Senát s těsnou republikánskou většinou bude proti s argumentem přílišné zátěže pro rozpočet. Republikáni vyčíslili náklady na 464 miliard dolarů (téměř deset bilionů korun).

První přehlasované veto?

Zákon o obranném rozpočtu prošel sněmovnou díky 322 hlasům kongresmanů z obou stran, proti jich bylo jen 87. Senátoři by měli o předloze rozhodovat ještě tento týden. K přehlasování prezidentského veta je třeba dvoutřetinová většina hlasů.

Návrh předpokládá mimo jiné zvýšení platů amerických vojáků o tři procenta. Kromě rozpočtu ale norma obsahuje i řadu dalších ustanovení, která přímo nesouvisí s financováním armády. Počítá například s rozšířením sankcí kvůli plynovodu Nord Stream 2. Podobný zákon přijímá Kongres každoročně od roku 1961, uvedla agentura Reuters.

Trump ho vetoval, protože žádal mimo jiné, aby zákonodárci do normy vložili nesouvisející omezení týkající se společností vlastnících sociální sítě, které jsou podle něj proti němu zaujaté. Nelíbila se mu také pasáž o přejmenování vojenských základen, které nesou jména generálů bojujících v občanské válce v letech 1861 až 1865 na straně Konfederace. Současný šéf Bílého domu vetoval celkem osm zákonů. Nikdy se je dosud nepodařilo zvrátit.