Trump podepsal pomoc ekonomice, většina Američanů dostane šest set dolarů

Události: Trump podepsal pomoc ekonomice (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump podepsal stimulační balíček na pomoc ekonomice zasažené pandemií covidu-19, který je spojen s federálním rozpočtem na příští rok. Šéf Bílého domu podpis oznámil v prohlášení v neděli večer místního času (v noci na pondělí času středoevropského).

Miliony Američanů, kteří přišli v důsledku koronavirové krize o zaměstnání, mají po Trumpově podpisu znovu nárok na mimořádnou podporu v nezaměstnanosti, který v neděli ztratili. Nehrozí již také stav rozpočtové nouze, jenž mohl od úterý ochromit fungování federálních úřadů.

Soubor zákonů minulé pondělí schválily obě komory amerického Kongresu, Trump ale stimulační balíček v objemu téměř 900 miliard dolarů (asi 19,3 bilionu korun) zkritizoval, pohrozil, že ho nepodepíše, a vyzval k jeho úpravě.

Prezident poukazoval na to, že krizový balík přihrává příliš mnoho peněz cizím zemím a opomíjí přitom americké občany. Soubor zákonů zahrnuje mimo jiné přímý jednorázový příspěvek 600 dolarů pro většinu Američanů, současný prezident však takovou částku označil za „směšně nízkou“ a požadoval ji zvýšit na dva tisíce dolarů.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, proč Trump změnil názor a svůj podpis pod balíček, o jehož podobě se republikáni a demokraté přeli několik měsíců, nakonec připojil.

Soubor podpůrných opatření je spojený s federálním rozpočtem v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, který má zajistit provoz federálních úřadů do konce září příštího roku. Kdyby nebyl rozpočet schválen do pondělní půlnoci, začaly by federální úřady fungovat v omezeném rozpočtovém režimu.