Čína dobývá trh s kaviárem. Díky velkofarmám se stává tento pokrm dostupnějším

Události: Čína dobývá trh s kaviárem (zdroj: ČT)

Kaviár je po staletí vyhledávanou lahůdkou. Její nejznámější výrobci historicky pocházeli od Kaspického moře, v současnosti ale světovému trhu dominuje Čína. Tamní zpracovatelé se orientují především na export tohoto luxusního kulinářského produktu. Byznys s kaviárem v Číně kvete také díky velkým investicím a vládní podpoře.

Zpočátku čínští producenti kaviáru naráželi na předsudky. Potraviny z Číny totiž provázejí skandály. „Když jsme začali prosazovat čínský kaviár v Evropě, bylo to těžké. Evropské, americké a další zahraniční trhy nedůvěřují čínským potravinám,“ tvrdí Wang Č'-kang, který je manažerem čínské firmy Kaluga Queen. 

V současnosti ale právě od jeho zaměstnavatele odebírají nejslavnější michelinské restaurace po celém světě, a čínský kaviár na drahém menu tak není ničím vyjímečným.

Kaluga Queen vlastní vůbec největší jezerní farmu na světě. Ve velkých vodních plochách v provincii Če-ťiang na východním pobřeží žije na půl milionu jeseterů. Farma podle Wang Č'-kanga produkuje třetinu světového kaviáru. Aby pokryla celý trh, chová šest druhů jeseterů – od dosažitelnějšího kaviáru až po nejdražší, který se se prodává za desetitisíce dolarů.

Kaviár
Zdroj: Pixabay

Kaviár se stává dostupnějším

Z podobných farem pochází devadesát procent světové produkce a i díky nim je kdysi luxusní lahůdka mnohem dostupnější. „Chceme kaviár za dosažitelnou cenu, aby ho mohlo ochutnat víc lidí,“ komentuje Wang Č'-kang. 

Přístup čínských firem vytváří silné konkurenční prostředí, kvůli kterému dochází k úpadku tradičních íránských a ruských výrobců od Kaspického moře. Tam navíc nadměrný odchyt a pytláctví jesetery skoro vyhubily.