Až bude přijata nová ústava, odejdu z čela země, prohlásil Lukašenko

Běloruský vládce Alexandr Lukašenko poprvé od začátku protestů naznačil, že odejde z čela země poté, co bude přijata nová ústava. Podle tamní tiskové agentury Belta ale neupřesnil, kam by se přesunul, či kdy by se to mělo stát. V Bělorusku se už několik měsíců konají protesty proti výsledkům srpnových prezidentských voleb, které byly podle opozice i EU zmanipulované.

Lukašenko v pátek navštívil nemocnici v Minsku a hovořil o práci lékařů při zvládání koronavirové nákazy. Při té příležitosti zdůraznil, že je přesvědčen o potřebě upravit pravomoci prezidenta. „Žádnou ústavu nedělám pro sebe. S novou ústavou už nebudu pracovat jako váš prezident,“ řekl.  

Nutnost změn v ústavě odůvodnil tím, že prezident má přiliš velké pravomoci. „Nedej bože přijde člověk a bude chtít zahájit válku,“ podělil se o své obavy. Jak by nové rozdělení moci mělo vypadat, dále nerozvedl. Nezmínil se ani o tom, zda by se například postavil do čela orgánu, který by ve státní struktuře posílil. Nekomentoval ani možnou souvislost s ruským tlakem na sblížení obou zemí, které už formálně fungují v jednotném svazovém státu.

Odpůrci režimu pořádají pravidelné protesty od sporných prezidentských voleb z 9. srpna. Obviňují Lukašenka, že zfalšoval výsledky, aby se udržel u moci. Kritizují i fakt, že voleb se nesměli účastnit hlavní opoziční kandidáti. Chtějí také potrestání policejních násilností bezprostředně po volbách a propuštění politických vězňů.

Lukašenko, který v zemi vládne už 26 let, falšování voleb popírá a odstoupit odmítá. Od začátku protestů policisté podle ochránců lidských práv zadrželi více než 19 tisíc lidí. Tisíce jich zbili, několik lidí při akcích zabili.