Německá „loupež století“ ani po roce není objasněna. Stopy vedou do prostředí kriminálních klanů

Události: Vyšetřování krádeže šperků z Drážďan (zdroj: ČT)

Německé policii se ani rok od takzvané „loupeže století“ nedaří najít odcizené šperky z drážďanské klenotnice. Jejich hodnota šplhá k miliardě eur. Vyšetřování přivedlo německé detektivy do prostředí klanové kriminality, zadrželi už první podezřelé. Rozplétání případu ale bude náročné, tvrdí zpravodaj České televize v Berlíně Martin Jonáš, který se tématu od počátku věnuje.

Vykradení „Grünes Gewölbe“, v češtině „Zelené klenby“, před rokem celé Německo obrátilo vzhůru nohama. Jednoznačné stopy, které by vedly k dopadení zlodějů a především k nalezení vzácného kulturního dědictví, ale policie nenašla. Až teď přišel částečný průlom. 

Minulý týden zatkla německá policie první podezřelé. Zadrženi jsou členové rodiny, která si říká Remmo. „Je to jedna z velkorodin, které mají na svědomí organizovaný zločin v Německu,“ řekl ve vysílání ČT24 zpravodaj z Berlína Martin Jonáš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Působení zločineckých klanů přitom podle Jonáše není v Německu novinkou, sahá až do osmdesátých let minulého století. „Jedná se původně o několik kurdských rodin, které žily v Turecku,“ popisuje Jonáš. Klany se pak přes Libanon postupně dostaly do západního Německa, kde začaly fungovat „mimo zákon“.

Věnují se tradičním mafiánským praktikám, jako je například praní špinavých peněz, nebo právě loupežím. „Policie teď zkouší taktiku ‚tisíce bodnutí jehlou'. Jde o neustálé prohlídky podniků rodin, neustálé kontroly majetku a daňových přiznání,“ přibližuje Jonáš.

Ukradené šperky vedle miliardové finanční ceny mají podle odborníků zejména ohromnou historickou hodnotu, která je nevyčíslitelná. V jejich nalezení vyšetřovatelé zatím tápou.

Je navíc pravděpodobné, že kulturní dědictví už dávno opustilo hranice Německa. Další možností je i to, že zloději klenoty rozebrali a rozprodali po částech. V původní podobě jsou totiž zřejmě neprodejné.