Netanjahu se setkal se saúdským princem bin Salmánem

Horizont ČT24: Izraelsko-saúdská schůzka a komentář analytičky Kalhousové (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Mohamedem bin Salmánem, informovala izraelská média. Schůzku potvrdil člen Netanjahuova kabinetu. Saúdský ministr zahraničí ji následně popřel, jiné zdroje ze saúdskoarabské vlády ji však potvrdily. Netanjahuova kancelář věc zatím nekomentovala. Podle agentury AP by se jednalo o vůbec první setkání čelných saúdských a izraelských představitelů. V Saúdské Arábii v neděli jednal také americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Především jde o to, dát zprávu nové americké administrativě, že Blízký východ se změnil a že nelze vstoupit do stejné řeky, jaká byla za Baracka Obamy. Ta zpráva především směřuje k tomu, aby byl Joe Biden opatrný v plánech na obnovení jaderné smlouvy s Íránem, že nemůže ignorovat to, co se mezitím na Blízkém východě odehrálo,“ interpretovala schůzku ředitelka rady Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová. Dodala, že motivací byla i vnitropolitická situace v židovském státě.

Případné uznání Izraele ze strany Saúdské Arábie by vzhledem k její velikosti a mezinárodněpolitické váze považovala za daleko větší průlom než v případě Spojených arabských emirátů nebo Bahrajnu. „Mělo by to pro region ekonomické i bezpečnostní důsledky. Protiíránská koalice se opravdu začíná šikovat a už je naprosto otevřená,“ podotkla s odkazem na téma, které pojí muslimskou diktaturu s židovským státem, okupujícím rovněž muslimskou Palestinu.

Upozornila také, že ke změně vztahů mezi sunnitskými Araby a Izraelem přispěly obě poslední americké administrativy, každá zcela jinak. Tým Donalda Trumpa na tom aktivně pracoval. Tým Baracka Obamy naopak urovnával vztahy s Íránem, což vyděsilo jeho nepřátele a posunulo je blíž k sobě.

Tanečky kolem zveřejnění

Schůzku provázely neobvyklé informační toky. Netanjahuovu cestu do Saúdské Arábie potvrdil izraelský ministr školství a člen premiérovy politické strany Likud Joav Galant. „Fakt, že se schůzka uskutečnila a informace o ní se dostala na veřejnost, i když polooficiálně, je věc obrovského významu,“ řekl Galant izraelskému rozhlasu Army Radio.

Naopak saúdský ministr zahraničních věcí zprávu o setkání popřel. „K žádnému podobnému setkání nedošlo. Jediní přítomní představitelé byli Američané a Saúdové,“ napsal na Twitteru princ Fajsal bin Farhán Saúd. Podle webu listu The Wall Street Journal ale dva poradci saúdskoarabské vlády schůzku potvrdili. 

Agentura AP upozorňuje, že podle webu s daty o radarovém sledování letů podniklo v neděli soukromé tryskové letadlo, které Netanjahu v minulosti už používal, let z izraelského Tel Avivu do Neomu na saúdském pobřeží Rudého moře. Právě tam bylo naplánováno setkání bin Salmána s Pompeem.

„Řekl bych, že to vlastně utajené nebylo, že to bylo takové poloutajení, možná součást nepochybného marketingového umu Benjamina Netanjahua,“ komentoval cestu blízkovýchodní zpravodaj ČT24 David Borek. „On odletěl, aniž by to předem oznámil na tiskové konferenci a letadlo nemělo plné označení při pohybu směrem k Saúdské Arábii; na druhou stranu ale bylo viditelné. Čili tak trochu to byla hra pro novináře.“

Domněnku, že cílem nebylo schůzku zcela utajit, podporuje podle Borka právě i skutečnost, že setkání potvrdil člen izraelské vlády. „Opravdu to vypadá, že tu je zájem z Rijádu a určitě z Jeruzaléma, aby konání té schůzky bylo potvrzeno a aby to bylo poselství, které je směřováno na různé strany. Ať už do Teheránu, do Washingtonu, do Evropy, do jiných arabských metropolí a podobně,“ dodává zpravodaj ČT.

Zpravodaj ČT Borek: I bez oficiální mírové smlouvy jsou styky mezi Izraelem a Saúdskou Arábií mimořádné (zdroj: ČT24)

Netanjahu si drží část zahraničněpolitické agendy

Web listu Haarec dále uvádí, že setkání se účastnil i šéf izraelské tajné služby Mosad Josi Cohen. Naopak ministr obrany Benny Ganc, který má Netanjahua na premiérském postu podle koaliční dohody vystřídat v listopadu příštího roku, ani ministr zahraničí Gabi Aškenazi o schůzce podle zdrojů listu nevěděli.

„Netanjahu dlouhodobě – po těch více než deset let, co vládne jako premiér Izraele – si navzdory tomu, že existuje samozřejmě portfolio ministra zahraničních věcí, podržel část diplomatických a zahraničněpolitických agend exkluzivně pro sebe. A obzvlášť tato agenda, tedy navazování a rozšiřování styků s arabským světem a se státy Perského zálivu, je výlučně hájemstvím Benjamina Netanjahua,“ vysvětlil Borek.

Pokud platí, že se ta schůzka odehrála, tak je to první návštěva izraelského státníka na území Saúdské Arábie s takto oficiálním, vlastně už přiznaným charakterem.
David Borek
zpravodaj ČT na Blízkém východě

Neoficiální vazby

Pompeo se podle Reuters snažil vlivnou Saúdskou Arábii přesvědčit, aby následovala Spojené arabské emiráty a Bahrajn a navázala po jejich vzoru oficiální vztahy s Izraelem. Rijád však zatím normalizaci vztahů s Izraelem odmítá a uvádí, že nejprve je potřeba zaměřit se na palestinské snahy o vytvoření samostatného státu.

Izrael měl však i před letošní dohodou o diplomatických vztazích s Emiráty a Bahrajnem po dlouhou dobu na státy Perského zálivu neoficiální vazby, které v posledních letech posílily díky tomu, že obě strany vidí bezpečnostní hrozbu v Íránu. „Saúdská Arábie v posledních měsících explicitně umožnila izraelským letadlům přelétat z Izraele přes území Saúdské Arábie do Perského zálivu k nově nabytým spojencům (Izraele),“ uvádí Borek. 

Podle Reuters státy nyní navíc nesbližují jen obavy z Íránu, ale také dohady, zda příští americký prezident změní dosavadní směřování politiky Washingtonu vůči zemím Blízkého východu.

Pompeo se na návštěvu zemí Blízkého východu vydal krátce před skončením mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého v lednu vystřídá nově zvolený Joe Biden. Trump jeho vítězství dosud neuznal a snaží se výsledek hlasování zpochybnit.