Spojené státy stáhnou obvinění proti bývalému mexickému ministru obrany

Spojené státy nebudou soudit mexického exministra obrany Salvadora Cienfuegose, jehož v polovině října zatkla americká policie v Los Angeles kvůli obvinění z obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Americká strana totiž obvinění překvapivě stáhla po dohodě s mexickou prokuraturou, která uvedla, že sama zahájí jeho vyšetřování. Informovala o tom agentura AP.

Podle místních médií, jež se odvolávají na dopis newyorského prokurátora soudkyni, jež má kauzu na starosti, je důvodem zahraniční politika. Ve hře byla také spolupráce Mexika s americkou federální Agenturou pro potírání narkotik (DEA). „Citlivé důležité aspekty zahraniční politiky převyšují zájem vlády stíhat obviněného,“ napsal mimo jiné newyorský prokurátor Seth D. DuCharme soudkyni Carol Bagley Amonové. Ta vyhověla žádosti prokuratury a schválila stažení obvinění.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na pravidelné ranní tiskové konferenci ujišťoval novináře, že stažení obvinění vůči Cienfuegosovi v USA neznamená jeho beztrestnost. Také mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard řekl, že za celou věcí není nic tajného a že jde o spolupráci s cílem udržet dobré vztahy se sousedem.

Americká a mexická prokuratura v úterý společně oznámily stažení amerických obvinění vůči mexickému exministrovi, který podle nich souhlasil, že se vrátí do Mexika. Ve své zemi zatím tento dvaasedmdesátiletý penzionovaný generál není z ničeho obviněn.

Spolupráce s drogovým kartelem

Cienfuegos byl ministrem obrany za předchozí vlády, od prosince 2012 do listopadu 2018, a jako šéf tohoto resortu vedl i boj s drogovými kartely v Mexiku. Podle americké obžaloby ale za peníze chránil jeden z kartelů, který tak mohl beztrestně operovat v Mexiku a dodávat drogy do Spojených států.

Cienfuegos, přezdívaný podle místních médií americkou protidrogovou agenturou Kmotr, mimo jiné směroval operace bezpečnostních složek proti konkurenčním kartelům a členy chráněného kartelu varoval před chystanými operacemi. Podle mexických médií spolupracoval exministr s frakcí kartelu bratrů Beltránových Leyvaových.

Zatčení Cienfuegose vyvolalo kritiku z mexické strany a prezident López Obrador veřejně pohrozil přehodnocením spolupráce s americkou DEA.

Podle španělského deníku La Razón měla z trestního stíhání exministra obrany v USA obavy řada mexických armádních i politických činitelů. Boj s drogovými kartely vedou mexické vlády už řadu let, tamní policie i armáda si ale vysloužily mnohá obvinění z korupce i kritiku za „nestandardní“ zásahy.

Velkým skandálem za Cienfuegosova vedení ministerstva obrany byl zákrok mexické armády proti údajným členům drogového gangu v červnu 2014 ve skladišti poblíž města Tlatlaya, který stál život 22 lidí. Někteří zemřeli při přestřelce, podle Národní komise pro lidská práva (CNDH) ale 12 z nich zastřelili vojáci poté, co se vzdali.