Tisíce běženců opět chtěly vniknout do Eurotunelu

Calais - Eurotunel zažil největší nápor uprchlíků za poslední týdny. V Calais se do něj snažilo prodrat asi 2000 běženců toužících se dostat do Británie. Několik lidí bylo zraněno a vlaky nabraly zpoždění. Během tohoto léta už při pokusu vniknout do tunelu zemřelo osm běženců.

Běženci v eurotunelu: Británie a Francie posilují bezpečnost (zdroj: ČT24)

V Calais vznikl v nedávné době divoký tábor s několika tisícovkami migrantů - většinou z Etiopie, Eritreje, Súdánu a Afghánistánu. Blízkost britského území láká ilegální přistěhovalce do přístavního města už léta.

V noci na úterý šlo o nejrozsáhlejší pokus za šest týdnů. Mluvčí společnosti provozující Eurotunel uvedl, že migranti se snažili do tunelu dostat mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. „Povoláni byli všichni naši bezpečnostní pracovníci, jde o téměř 200 lidí, stejně jako policie,“ konstatoval mluvčí.

Policie prý zadržela stovky běženců

Podle něj bude nutné opravit ploty, přes něž se snažili běženci prodrat. „Naštěstí nebyly poškozeny žádné vlaky. Naneštěstí ale bylo zraněno několik lidí,“ informoval mluvčí. Incident potvrdil i francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle agentury AP francouzská policie asi 200 migrantů zadržela.

Podívejte se na exkluzivní záběry BBC:

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila, že Londýn na zlepšení bezpečnostních opatření u terminálu Eurotunelu v Coquelles nově uvolní sedm milionů liber (267 milionů korun). „(Migranti) musí vědět, že neexistuje možnost dostat se přes kanál,“ uvedla Mayová po jednání s Cazeneuvem.

Přistěhovalci se dennodenně snaží ukrýt v některém z kamionů, které jedou z Francie do Británie. Londýn nedávno oznámil, že hodlá v Calais vybudovat bezpečnou zónu pro kamiony, kam se migranti nedostanou. Ta má pojmout 230 aut, což odpovídá čtyřkilometrové koloně. 

Někteří běženci se zase snaží proniknout přímo do terminálu před vjezdem do tunelu pod kanálem La Manche, čímž narušují dopravu mezi Francií a Británií. Společnost provozující Eurotunel žádá po Británii a Francii odškodnění za problémy způsobené uprchlíky.

Eurotunel
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Chris Ison

Přerozdělení běženců? Evropa tápe

Uprchlická krize hýbe celou Evropou. Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40 tisíc osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Ministři vnitra zemí Unie proto minulé pondělí řešili, jak si žadatele o azyl rozdělit na dobrovolné bázi - ani oni se ale nedohodli. Země nabídly rozebrat si za dva roky jen přibližně 32 tisíc lidí.

Česká vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.