V Oregonu sužovaném požáry se pohřešují desítky lidí. Úřady očekávají množství obětí

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí. Vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn.

Agentura AP uvedla, že za poslední týden zahynulo při požárech v Oregonu nejméně osm lidí a 11 dalších přišlo o život v Kalifornii a ve Washingtonu. Ve 12 amerických státech hoří na zhruba stovce míst.

„Od policie máme předběžné zprávy, že se pohřešují desítky lidí v souvislosti s požáry, především pak v okresech Jackson, Lane a Marion,“ řekla guvernérka Brownová. Šéf oregonského úřadu pro zvládání katastrof Andrew Phelps prohlásil, že očekává „množství obětí“.

K evakuaci je připraveno půl milionu osob

Brownová dále sdělila, že evakuace byla zatím nařízena 40 tisícům lidí. Představitelé státu původně tvrdili, že evakuace se týká půl milionu osob. Brownová ale upřesnila, že toto číslo zahrnuje i občany, kteří zůstali doma, avšak byli informováni, aby byli na příkaz k evakuaci připraveni.

Krizovým složkám komplikují práci různé nepravdivé zprávy, které se kolem požárů začaly šířit na internetu. Objevily se například lživé informace, že za zakládání ohňů bylo zatčeno šest členů (krajně levicového hnutí) Antifa a že přívrženci hnutí procházejí ulice a rabují.

„Vím, že zprávy o rabování jsou děsivé a že je znepokojující, když nevíte, jestli váš dům stále stojí. Chtěla bych vás ujistit, že oregonská národní garda a státní policie situaci monitorují a brání rabování,“ uvedla Brownová.

Oregonský lesní úřad sdělil, že hasiči se ve státě stále potýkají s 16 rozsáhlými požáry, ale nižší teploty, menší síla větru a vyšší vlhkost vzduchu jim nyní pomáhají.

Jednačtyřicetiletá Beatriz Gomezová Bolanosová popsala agentuře Reuters hrozivou zkušenost rodiny, které se podařilo uniknout před ohněm v autě, zatímco po obou stranách silnice šlehaly plameny. Svým čtyřem dětem nařídila, aby měly po celou dobu zavřené oči. „O všechno jsme přišli. Musíme začít znovu od nuly, ale aspoň jsme naživu,“ řekla.

Města jsou zahalena dýmem

Největší oregonské město Portland je zahaleno dýmem. Technologická společnost IQAir ho v současné době registruje jako město s nejhorší kvalitou vzduchu, za ním následuje kalifornské San Francisco a Seattle, který je nejlidnatějším městem státu Washington.

V součtu všech západoamerických států požáry již zničily oblast o rozloze asi 18 tisíc čtverečních kilometrů, což je přibližně čtvrtina rozlohy Česka. Některé ohně přímo zapříčinily lidské aktivity, mnohé zase rozpoutaly blesky při srpnových bouřích. 

Jak píše list The New York Times, vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn. Jde podle nich o víc než nakupení katastrofických situací na jednotlivých místech.

Projevuje se to, nač dlouhodobě upozorňují, totiž souběh mimořádných a vzájemně se překrývajících událostí. Globální klimatické změně situaci připisuje i kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Jestli popíráte změnu klimatu, přijeďte do Kalifornie,“ řekl nedávno.