Biden dorazil do Wisconsinu. Na letišti se setkal s rodinou postřeleného černocha Blakea

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden se ve čtvrtek na začátek své návštěvy města Kenosha ve Wisconsinu potkal s rodinou Jacoba Blakea. Černošský mladík byl těžce zraněn poté, co jej předminulý týden střelil sedmkrát do zad bělošský policista. Incident spustil ve státu novou vlnu demonstrací a nepokojů, kvůli níž navštívil město Kenosha před několika dny i prezident Donald Trump. Ten se však s Blakeovou rodinou nesešel a nezmínil ani mladíkovo jméno, poznamenává agentura Reuters.

Biden se setkal s blízkými zraněného muže společně se svou ženou Jill na letišti hned po příletu do středozápadního státu, který bude jedním z hlavních bojišť nadcházejících prezidentských voleb. Demokrat chce podle agentury AP svou návštěvou, která je v kontextu pandemie covidu-19 poměrně nevídanou událostí, zdůraznit rozdíl svého a Trumpova přístupu.

Současná hlava státu se v posledních měsících staví do role ochránce zákona a pořádku a před voliči se prezentuje jako ochránce před městskými nepokoji. V úterý Trump v Kenoshe navštívil vyhořelé obchody, které zapálili někteří protestující po incidentu mezi Blakem a policií, a chválil místní policii. Prezident přitom opakovaně spojuje Bidena s násilnými demonstranty a veřejnosti tvrdí, že pokud bude demokratický kandidát zvolen, zavládne v USA chaos.

Kontroverze vzbudil fakt, že Trump odmítl odsoudit činy sedmnáctiletého bělošského mladíka Kylea Rittenhouse, který při demonstracích v Kenoshe 25. srpna vyšel do ulic s puškou a nyní čelí několika obviněním včetně obvinění z vraždy. Rittenhouse se do nepokojů zapojil údajně proto, aby chránil místní podniky před vandaly, a tvrdí, že jednal v sebeobraně.

Biden hovoří o nutnosti vymýtit z USA „systémový rasismus“

Biden se oproti Trumpovi snaží apelovat na sjednocení rozděleného národa a opakovaně hovoří o nutnosti vymýtit z americké společnosti „systémový rasismus“. Jeho existenci Trump tento týden odmítl uznat s tím, že jde vždy jen o pochybení konkrétního jedince. Podle Bidena přitom prezident záměrně rozdmýchává konflikt ve společnosti, aby vystrašil voliče a zlepšil svoje volební preference.

Podle agentury AFP je Bidenova návštěva, jež má pokračovat setkáním s místní komunitou, začátkem aktivnější části jeho volební kampaně, která se kvůli šíření koronaviru zatím omezovala téměř výlučně na vystoupení přes video z jeho domovského státu Delaware. Čtyřiasedmdesátiletý Trump kvůli tomu svého o tři roky staršího soka pravidelně označuje za muže bez energie a častuje ho přezdívkou „ospalý Joe“.

Prezident v posledních týdnech podnikl řadu cest do takzvaných bitevních států, kde se bude rozhodovat o příštím americkém vůdci. V pátek například vystoupí v Pensylvánii, kde v roce 2016 zvítězil nad svou tehdejší soupeřkou Hillary Clintonovou o pouhých 45 000 hlasů.