Německá ekonomika se rekordně propadla, Berlín čeká nejhorší poválečnou recesi

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům kvůli koronavirové krizi o rekordních 9,7 procenta. Ve své konečné zprávě to konstatoval spolkový statistický úřad, který tak upravil svůj první odhad, v němž uváděl pokles o 10,1 procenta. V Německu se však už čtvrtý měsíc za sebou zlepšuje podnikatelská důvěra.

Ve druhém kvartálu už se plně projevily dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Prudce se snížila soukromá spotřeba, investice i export, a největší ekonomika eurozóny tudíž zůstává v hluboké recesi. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou a německé hospodářství se do ní dostalo už v prvním čtvrtletí.

Soukromá spotřeba se ve čtvrtletí snížila o 10,9 procenta, kapitálové investice klesly o 19,6 procenta a vývoz o 20,3 procenta. Díky záchranným programům německé vlády ale o 1,5 procenta stouply státní výdaje.

„Druhý kvartál byla naprostá katastrofa,“ řekl agentuře Reuters ekonom společnosti VP Bank Thomas Gitzel. „Investice, soukromá spotřeba, export, nebo dokonce dovoz –⁠ všechno bylo ve volném pádu,“ dodal.

Vláda představila rozsáhlá opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 7800 korun) na každé dítě. Celkem počítá balík ekonomických opatření na léta 2020 a 2021 se 130 miliardami eur (3,4 bilionu korun).

Parlament už uvolnil pro letošek také dluhovou brzdu. V letošní první polovině roku se německá státní pokladna kvůli koronavirové krizi dostala do minusu poprvé od roku 2011.

Berlín odhaduje, že i přes následné hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že za rok 2020 počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 6,3 procenta.

Německá centrální banka počítá, že očekávané oživení v letošním třetím čtvrtletí potáhne soukromá spotřeba. Němci si na bankovních účtech díky stabilním příjmům uložili ve druhém kvartálu výrazně více peněz –⁠ míra úspor se meziročně téměř zdvojnásobila na 20,1 procenta, uvedl statitistický úřad.

Lepší nálada mezi podnikateli

V Německu v srpnu už čtvrtý měsíc po sobě vzrostla podnikatelská důvěra, vyplývá z úterních dat institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že se firmy vzpamatovávají z koronavirového šoku.

Index důvěry se zvýšil na 92,6 z červencových 90,4 bodu. Údaj za minulý měsíc statistici upravili dolů z dříve udávaných 90,5 bodu. Srpnová hodnota je lepší, než očekávali analytici, kteří ji odhadovali na 92,2 bodu.

„Německá ekonomika je na cestě k oživení,“ uvedl prezident Ifo Clemens Fuest. Dodal, že firmy hodnotí svou současnou situaci s mnohem větší dávkou optimismu než minulý měsíc a s větší nadějí hledí i do budoucna.