Mexický záliv čelí dvěma tropickým bouřím. V tak rychlém sledu poprvé od roku 1959

Tropická bouře Marco v Mexickém zálivu zesílila na hurikán. Živel provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Marco by měl dorazit na jih Spojených států v pondělí. Za ním postupuje tropická bouře Laura, která by se také mohla změnit v hurikán, varovalo NHC.

Hurikán Marco je v americkém státě Louisiana očekáván v pondělí odpoledne (pozdě večer SELČ), uvedla televizní stanice CNN. Zřejmě ve středu večer či ve čtvrtek ráno za ním dorazí na jihoamerické pobřeží, do Lousiany či poblíž, tropická bouře či hurikán Laura – to podle toho, jakou sílu nakonec před vstupem na pevninu nabude.

„Toto je něco, co jsme tu ještě neměli, dva očekávané hurikány v našem státě tak blízko za sebou,“ uvedl guvernér Louisiany John Bel Edwards a vyzval Bílý dům, aby vyhlásil v oblasti federální stav nouze. „Možná nebude čas obnovit dodávky elektřiny mezi těmi dvěma bouřemi,“ dodal.

  • Hurikán je jeden z lokálních názvů pro takzvanou tropickou cyklonu. Jde vlastně o oblast tlakové níže, která má podobu víru s typickým okem uprostřed. Vzniká, když se voda v moři ohřeje na teplotu nad 26 stupňů. 
  • „Může vzniknout nad tropickým oceánem, kde se odpařuje velké množství vodní páry. Jak vzduch stoupá, ochlazuje se a vodní pára kondenzuje – vznikají oblačné kapičky. Přitom se uvolňuje teplo, které umožňuje, aby vzduch stoupal do výšek přes 15 kilometrů,“ popisuje Miloslav Müller z Katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
  • „Ve fázi plného vývoje se uprostřed objevuje oko, tedy uzavřená oblast bez oblačnosti. Ta zde chybí proto, že na rozdíl od okolních oblaků v prostoru oka dochází k sestupům vzduchu,“ říká Müller.

Podle meteorologické služby AccuWeather, kterou citoval americký deník USA Today, zažil Mexický záliv dvě takové bouře v rychlém sledu pouze dvakrát – v září 1933 a v červnu 1959.

Stav nouze už vyhlásil americký prezident Donald Trump v sobotu na Portoriku, které téhož dne zasáhla tropická bouře Laura a zároveň mírné zemětřesení o síle 3,3 stupně. Bouře v sobotu přinesla vydatné srážky a silný vítr kromě Portorika i do Dominikánské republiky a na Haiti.

Hurikány, u kterých rychlost větru přesahuje 118 kilometrů za hodinu, a tropické bouře jsou mohutné vzdušné turbíny poháněné teplým vzduchem stoupajícím z ohřátých oceánů. Jejich sezona začíná v červnu a trvá do října, kdy se voda opět začne ochlazovat.