Demokraté viní Trumpa, že chce ochromit poštu a zkomplikovat korespondenční hlasování. Podle něj je podvodné

Americká sněmovna reprezentantů schválila především hlasy demokratické většiny příspěvek 24 miliard dolarů pro americkou poštovní službu na zajištění korespondenčního hlasování a zastavení změn připravovaných novým šéfem poštovní služby. Republikáni jsou však proti. Mají přitom většinu v Senátu a náleží jim Bílý dům, který hrozí vetem. Trvdí, že korespondenční hlasování vedlo při posledních prezidentských volbách k rozsáhlým podvodům.

Před čtyřmi lety poslala svůj hlas v prezidentských volbách poštou asi čtvrtina voličů, letos by to podle expertů mohla být i kvůli pandemii covidu-19 až polovina. Demokraté tvrdí, že se prezident Donald Trump, který nedávno dosadil nového ředitele pošty Louise DeJoy, snaží poštu oslabit, aby možnost korespondenčního hlasování zkomplikoval, a tím i snížil volební účast. Proto se snaží prosadit zákon, který kromě příspěvku také zakazuje poště omezovat služby.

Pošta po příchodu DeJoye provedla změny, po kterých podle tvůrců zákona přibývá stížností na zpoždění při doručování zásilek či rušení poštovních schránek.

Zákon prošel dolní komorou Kongresu po debatě, v níž část republikánských zákonodárců připravovanou 24miliardovou finanční injekci ostře kritizovala. Jednak se jim nelíbilo, že demokratická většina nechtěla se schválením počkat, než ředitel pošty Louis DeJoy vystoupí před dozorčím výborem sněmovny, ale především byli přesvědčeni, že není důvod dávat poště tolik peněz.

„Je to výsledek legislativního procesu, který je jen o málo méně absurdní než konspirační teorie, obvinění a výmysly, kterými byla jeho potřeba zdůvodněna,“ řekl republikánský kongresman James Comer.

Demokraté naopak tvrdí, že se republikáni a především Bílý dům snaží poštu oslabit před nadcházejícími prezidentskými volbami. „Američané nechtějí, aby kdokoli ovlivňoval poštu. Rozhodně nechtějí, aby byla zpolitizována. Chtějí, aby jejich zásilky, jejich léky a jejich korespondenční hlasovací lístky byly včas doručeny. A přesně to má náš zákon zajistit,“ prohlásila autorka zákona Carolyn Maloneyová.

„Čtyřiadvacet nepotřebných miliard“

Demokratům se podařilo část republikánských zákonodárců přesvědčit. V dolní komoře prošel zákon poměrem 257 ku 150 hlasům, přičemž přes dvacet republikánů zvedlo ruku pro něj a další se zdrželi. Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell je však i tak přesvědčen, že horní komora souhlas s normou nevysloví. I kdyby přesto prošla, Bílý dům již avizoval, že je připraven zákon vetovat.

„Představitelé pošty dali opakovaně najevo, že nepotřebují peníze. Postoj měnit nebudou. Je to další hoax ze strany demokratů – dát čtyřiadvacet nepotřebných miliard dolarů na politické účely,“ uvedl prezident Donald Trump. Trump tento týden řekl, že masivní využívání korespondenčního hlasování v prezidentských volbách povede k tolika podvodům, že se kvůli tomu bude muset nejsledovanější hlasování na světě zřejmě opakovat.

V souvislosti se změnami a údajným zpožďováním zásilek podalo na americkou poštu a jejího šéfa DeJoye šest amerických států žalobu. Tvrdí, že DeJoy ohrozil nadcházející prezidentské volby. Ten ovšem v uplynulém týdnu oznámil, že své reformy do voleb pozastaví. V pátek vysvětloval své kroky před členy výboru amerického Senátu a řekl jim, že hlasovací lístky budou doručeny „bezpečně a včas“.