O osudu zadržených jejich příbuzní často nevědí a policie mlčí, říká spolupracovník ČT v Bělorusku

90’ ČT24: Bělorusko – protesty proti Lukašenkovi (zdroj: ČT24)

Udělat si přesný obrázek o tom, co se nyní děje v Bělorusku, je složité, režim ruší internet i telefonní signál. Příbuzní zadržených často nevědí, že jejich blízcí byli zatčeni, policie se je neobtěžuje informovat, popsali hosté úterního pořadu 90' ČT24, který se věnoval protestům proti režimu vůdce Alexandra Lukašenka.

„Někde se shromáždí skupinky lidí, dejme tomu, že je to na místě, kde má začít demonstrace, ale spousta lidí se u toho octne nevinně. A teď přijede malý černý mikrobus s tmavými skly, z něj vyskáčou těžkooděnci a lidi začnou sbírat. Kdo se jim právě nelíbí nebo u koho mají pocit, že má na sobě opoziční symboliku, toho prostě vezmou a zatáhnou do auta,“ popsal zatýkání v Bělorusku spolupracovník ČT v Minsku Tomáš Vlach.

„Někdo z rodiny vám zmizí a policista z toho okrsku vám potom nevolá – zadrželi jsme vašeho manžela nebo vašeho syna, přijeďte si pro něj – nic takového není. Člověk zmizí, neví se o něm, příbuzní se musí nějakým způsobem dozvědět, co se s ním stalo. Někdy to třeba probíhá celé desítky hodin, než se vůbec dozví, kde je umístěn. Policie se neobtěžuje, že by informovala příbuzné, že jejich příbuzný je zatčen,“ dodal Vlach.

Potvrzuje to i mluvčí Amnesty International Erik Bartoš. „O spoustě lidí nemáme informace, jejich rodiny nevědí, co s nimi je, de facto se dá říct, že jsou svým způsobem pohřešovaní a čekáme na zprávy, jak to s nimi vypadá. Režim i v tomto ohledu poskytuje jen některé informace, nebo žádné.“

K dispozici jsou podle něj útržkovité zprávy. „Režim zadržuje a pravděpodobně bude zadržovat obrovské množství lidí, tak se k nám dostávají zprávy o tom, že někteří lidé jsou propuštěni, protože režim už nemá dostatek míst, kde ty lidi shromažďovat. To je absurdní,“ dodává Bartoš.

„Téměř přestal fungovat internet, nedošly ani esemesky“

Šíření zpráv z Běloruska komplikuje skutečnost, že státní orgány ruší internet i telefonní signál. „Dostat celkovou perspektivu je neobyčejně obtížné. Informace pronikají útržkovitě, je vypínán internet, informace se nedostávají, jediná síť, která jakž takž funguje, je Telegram, tam chodí útržkovitá videa,“ přibližuje komentátor Adam Černý.

„Vidíme, co se odehrává v místech střetů, vidíme násilné a někdy velice brutální zákroky, občas i napadání policistů a občas i kolísání policistů, že není jasné, jestli se nepřidávají k opozici. Ale nemáme obraz toho, co se děje na venkově. A už vůbec nemáme nějaké dostatečné, důkladné zprávy o tom, jaká je reakce na výzvu ke generální stávce. Kdyby se něco takového podařilo, to by byl určitě zlomový moment,“ míní Černý.

Problémy se spojením potvrzuje i v Praze žijící Kryścina Šyjanok, překladatelka a koordinátorka mezinárodní iniciativy Exit Poll. „Nevím, co se dnes děje v mé rodině, protože už delší dobu nejsme v kontaktu. Já se jim nemůžu dovolat, oni se mi nemůžou dovolat. Dnes, dá se říct, téměř přestal fungovat internet, proto jediná cesta, jak šířit informace lidem, kteří se nacházejí v Bělorusku, je posílat jim esemesky. Ani ty esemesky bohužel nedošly,“ uzavřela.

Hosty pořadu 90' ČT24 byli také poslanci Jaroslav Bžoch (ANO) a Jan Farský (STAN) a nezávislý novinář Vladimir Raush. Celý záznam ve videu v úvodu článku.