Kočner v závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou. Vinu odmítl

Události: Kuciakovi rodiče i kolegové čekají na vynesení rozsudku (zdroj: ČT24)

Obhájce slovenského podnikatele Mariana Kočnera vyzval soud, aby jeho klienta zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Požadavek na osvobození svých klientů vznesli ve svých závěrečných řečech i advokáti dalších dvou obžalovaných Aleny Zsuzsové a Tomáše Szabóa. Sám Kočner ve své závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou.

Kočner si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Podnikatel ale před soudem v Pezinku prohlásil, že Kuciaka nevnímal jako výjimečného reportéra.

„Ján Kuciak mi žádným způsobem nevadil,“ řekl Kočner, podle něhož se články tohoto investigativního novináře nijak nelišily od těch, které otiskovala další média jako Sme, Denník N nebo Nový Čas. „Ján Kuciak určitě nevybočoval z průměru, dokonce byl pod ním,“ řekl Kočner s tím, že o něm napsal pouze devět článků.

Také Kočnerův obhájce Marek Para motiv vraždy zpochybnil a označil ho za příliš všeobecný. „O mém klientovi píší novináři od 90. let,“ prohlásil Para a dodal, že vražda mohla souviset i s jinou Kuciakovou publikační činností. Měl na mysli teorii, podle níž stáli za vraždou podvodníci s DPH z jižního Slovenska a Maďarska, uvedl zpravodajský web tvnoviny.sk.

Kočner v úvodu své závěrečné řeči přirovnal proces k procesu s Miladou Horákovou. Poznamenal, že v té době ale neměla média takovou moc, jakou mají dnes. „Někdy jsem měl z výstupů v médiích pocit, že jsem byl na úplně jiném jednání než média,“ uvedl.

Je pravda, že v komunikaci používám expresivní výrazy, že zvyšuji hlas, ale nejsem vrah ani neinteligentní hlupák, který si neuvědomí, co způsobí vražda novináře.
Marian Kočner

Policie mi nabídla život v Americe, když obviním Kočnera, řekla Zsuzsová

Rovněž obhájkyně Aleny Zsuzsové, která prý za finanční odměnu objednávku na vraždu převzala, navrhla, aby soud její klientku zprostil obžaloby v plném rozsahu.

Podobně jako předtím Kočnerův advokát poukazovala na údajné nesrovnalosti v důkazech, které předložila obžaloba, a připojila se k teorii o maďarské stopě ve věci vraždy. V této souvislosti také navrhla výslech dalších svědků. „Je mi opravdu líto, že se tento čin stal, ale je třeba se zamyslet, zda na lavici obžalovaných sedí ti, kteří jsou za to skutečně zodpovědní,“ prohlásila obhájkyně Zsuzsové.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sama Zsuzsová ve své závěrečné řeči uvedla, že jí policie nabídla možnost žít spolu se svou dcerou a matkou jako chráněný svědek v Americe. „Abych se vykašlala na Kočnera, protože ten je už odepsaný a shnije v base. A určitě nedovolí, abych jej ohrozila, proto si už objednal zabití mé i mé dcery.“

Jednání policie ohodnotila jako psychický nátlak. „Jestli jim neřeknu (policii, pozn.), že si tu vraždu objednal Kočner, tak dostanu doživotí a už nikdy neuvidím dceru a shniju v base. Když viděli, že to nezabralo, tak mi začali nadávat. Když pochopili, že pana Kočnera neobviním, vzali mě domů a počkali, dokud tam nedorazí všechna média,“ popsala Zsuzsová.

Zoltán Andruskó, který se už dříve přiznal ke zprostředkování vraždy a spolupracoval s policií,  podle Zsuzsové vypovídal po celou dobu lživě.

Spojitost s Kuciakovou vraždou Zsuzsová opět odmítla: „Je nezpochybnitelné, že se skutek bohužel stal. Tato úkladná vražda byla vykonána na objednávku Zoltána Andruskóa. Ani vyšetřování, ani hlavní jednání ale neprokázaly jediný skutečný důkaz o mé vině či účasti. Ani ten nejmenší.“ 

Kromě Kočnera a Zsuzsové čelí obžalobě Tomáš Szabó, kterého jeho bratranec a střelec Miroslav Marček při dřívějším přiznání viny označil za svého řidiče při vraždě. 

I Szabó trvá na své nevině, i když přiznal nedovolené ozbrojování. V závěrečné řeči prohlásil, že vražd se nezúčastnil, a podle novinářů se rozplakal, když hovořil o lítosti s pozůstalými. Soud požádal, aby ho zprostil viny.

Prokurátor navrhuje 25 let vězení

Prokurátor Vladimír Turan navrhl pro trojici trest 25 let vězení. Doživotí nežádal s ohledem na to, že podle znaleckého posudku je u obžalovaných dlouhodobým pobytem za mřížemi možná jistá míra nápravy.

Andruskó loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let. Miroslav Marček zase letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni a dříve také jednoho podnikatele. Za to byl Marček zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení.

Kočner si přijde rozsudek vyslechnout

Očekává se, že rozsudek zazní ve středu 5. srpna. Z obžalovaných si jej chce vyslechnout jen Kočner. Zsuzsová a Szabó požádali, aby nebyli k soudu předvedeni.

Na závěr procesu se chystají i v redakci webu Aktuality, kde Ján Kuciak pracoval. „Je tu stále s námi. To není vůbec žádné klišé. Ještě nedávno jsme tady řešili, jak by to řešil Jano nebo že toto by bylo přesně téma pro Jana,“ říká šéfredaktor Peter Bárdy. 

Rodiče Jána Kuciaka chodí každý den zapálit na hřbitov svíčku. Stejně vytrvalí byli i při návštěvách soudního líčení. „Myslím, že potom si přece jen trochu vydechneme. Už nikdy to nebude to, co to bývalo. Přišli jsme o syna i o nevěstu,“ říkají.

Slovenské soudy jsou pod obrovským tlakem, tvrdí novinářka

Novinářka Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku si nemyslí, že slovenský soud osvobodí všechny obžalované v kauze Kuciak. Uvedla to v pátečním vysílání pořadu ČT Události, komentáře. „Důkazní materiál je dostatečně silný, ale bude určitě těžké napsat rozsudek a odůvodnění,“ dodala.

Zároveň uvedla, že slovenské soudy se nachází pod obrovským tlakem, zejména trestní soud v Pezinku, který má případ na starosti. Nicméně si myslí, že soudci budou rozhodovat spravedlivě.

„Ten proces je nastartovaný, věnovala jsem tomu pečlivě pozornost. Bude z velké části záležet na slovenské vládě, společnosti a lidech,“ řekla Holcová. Očista slovenské společnosti je podle ní nastartovaná, země je z vraždy novináře Kuciaka stále v šoku a kauzu vnímá.

Události, komentáře: Závěrečné řeči u soudu ohledně kauzy Kuciak (zdroj: ČT24)