Bělorusko po zadržení údajných ruských žoldnéřů posílí pohraniční spolupráci s Ukrajinou

Události: Rusové v Bělorusku (zdroj: ČT24)

Kyjev s Minskem se ve čtvrtek dohodly, že posílí kontrolu hranic a rozšíří vzájemnou pohraniční spolupráci. Stalo se tak den poté, co Bělorusko na svém území zadrželo přes třicet údajných ruských žoldnéřů. Skupinu podezírá, že chystala teroristické činy před srpnovými prezidentskými volbami. Minsk si v souvislosti s incidentem také předvolal ruského velvyslance. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na běloruské ministerstvo zahraničí.

Kyjev se navíc rozhodl iniciovat žádost o vydání zadržených mužů na Ukrajinu, protože 14 z nich údajně strávilo nějakou dobu v separatistické oblasti Donbasu na východě země, kde od roku 2014 bojují ukrajinští vojáci s ozbrojenci podporovanými Ruskem.

Bělorusko ve středu oznámilo, že nedaleko Minsku zadrželo 33 údajných ruských žoldnéřů poté, co obdrželo informaci, že do země vstoupilo více než dvě stě cizích bojovníků s cílem destabilizovat ji před prezidentskými volbami, které se mají konat 9. srpna. 

Minsk nyní spojil případ se dvěma již několik týdnů uvězněnými domácími oponenty autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Mikalaj Statkevič a Sjarhej Cichanousky jsou obviněni, že společně hodlali vyvolat „masové nepokoje“ před zmiňovanými volbami. Cihanauského manželka Svjatlana se jeví v tomto klání hlavním soupeřem Lukašenka, poznamenala agentura AFP a připomněla, že Statkevič kandidoval proti Lukašenkovi ve volbách v roce 2010 a pak byl pět let ve vězení za opoziční demonstrace.

Cihanouská podle Reuters odmítla, že by ona či její uvězněný muž měli cokoliv do činění s údajným spiknutím s ruskými žoldnéři.

Tajemník běloruské bezpečnostní rady ve čtvrtek řekl, že v zemi je stále až 200 žoldnéřů, které hledají příslušníci bezpečnostních sil. Podle běloruských státních médií zadržení muži pracovali pro takzvanou Vagnerovu soukromou vojenskou společnost.

Moskva žádá od Běloruska vysvětlení

Lukašenko po zadržení údajných žoldnéřů obvinil Rusko ze „špinavých záměrů“. Kreml, který naopak ujišťuje, že nemá zájem destabilizovat situaci v sousední zemi, ve čtvrtek uvedl, že si není vědom žádné nelegální aktivity, kterou by prováděla skupina údajných ruských žoldnéřů zadržených v Bělorusku.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, dodal, že Moskva žádá od Běloruska vyčerpávající vysvětlení ohledně zadržení skupiny mužů. Vyjádřil přitom naději, že budou plně dodržena jejich práva. Využívání žoldnéřů Moskva dlouhodobě popírá.

Ruský velvyslanec v Bělorusku podle agentury Reuters uvedl, že zadržení Rusové byli obviněni neopodstatněně a není důvod je podezírat ze záměru vměšovat se do místních záležitostí, protože Bělorusko byla pro ně jen tranzitní země na cestě do třetího státu, kde měli pracovat pro soukromou firmu jako ostraha energetické infrastruktury. Do penzionu u Minsku se podle diplomata museli přestěhovat, protože nestihli svůj let.

Zadržení nájemné bojůvky je nejnovějším zvratem běloruské prezidentské předvolební kampaně, která představuje zatím největší výzvu vládě Alexandra Lukašenka. Prezident, který zemi vede od roku 1994, je pod tlakem kritiků, kteří mu předhazují nezodpovědný přístup k šíření nemoci covid-19, špatný stav ekonomiky i porušování lidských práv.