Sněmovna reprezentantů v USA schválila odstranění konfederačních soch z Kapitolu. Návrh posoudí Senát

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu odhlasovala, že se z jejího sídla Kapitolu odstraní sochy představitelů a vojáků Konfederace, kteří v americké občanské válce (1861–1865) bojovali mimo jiné za zachování otroctví. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters. Rozhodnutí ale ještě musí potvrdit také Senát.

Odstraněna by měla být socha Rogera Taneyho, pod jehož předsednictvím americký nejvyšší soud v roce 1857 přijal většinové stanovisko, které odepřelo právní způsobilost černochům, potomkům otroků.

Později by měly zmizet i sochy dalších osob, včetně velitele konfederačních vojsk generála Roberta E. Leeho a prezidenta Konfederace Jeffersona Davise. Okamžitě by měly být odstraněny i tři sochy, jež vzdávají hold lidem obviňovaným z rasismu, jako je bývalý americký viceprezident John Calhoun. 

Návrh musí odsouhlasit Senát a podepsat Trump

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů návrh zákona schválila v poměru 305 hlasů ku 113. Návrh musí rovněž odsouhlasit Senát, který je ovládán republikány, a podepsat ho musí prezident Donald Trump. O pomnících představitelů Konfederace se v USA diskutuje pravidelně.

Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.

V poslední době se tato debata znovu rozhořela v souvislosti se smrtí Afroameričana George Floyda při zatýkání bělošským policistou. Strážník mu při zásahu více než osm minut klečel na krku, ačkoliv si muž opakovaně stěžoval, že nemůže dýchat.

Trump myšlenku odstraňování soch kritizuje a obviňuje demokraty, že chtějí vymazat historii národa.

Demokraté v červnu v Senátu neuspěli

Jeden z posledních pokusů proběhl letos v červnu. Tehdy senátoři Demokratické strany chtěli prosadit návrh na odstranění všech konfederačních soch z budovy Kapitolu. Soch je tam celkem jedenáct včetně viceprezidenta Konfederace Alexandra H. Stephense, který ve svém projevu „Cornerstone speech“ vyloučil, že by si černoši a běloši mohli být rovni.

„Přítomnost těchto soch je úražkou Afroameričanů, stejně jako je urážkou ideálů našeho národa,“ řekl jeden z předkladatelů návrhu Corey Booker. Podle lídra demokratických senátorů by se jednalo o krok k vyřešení otázky rasismu, který označil za „jed společnosti“. Návrh ovšem narazil v Senátu, který ho zablokoval.

Demokratům se ovšem podařilo v budově Kapitolu odstranit portréty čtyř někdejších šéfů Sněmovny reprezentantů, kteří sloužili Konfederaci. Jednalo se o obrazy Roberta Huntera z Virginie, Jamese Orra z Jižní Karolíny a Howella Cobba a Charlese Crispa ze státu Georgia.