Z Kapitolu zmizí portréty čtyř konfederačních politiků. Návrh na odstranění soch ale neprošel

V budově Kapitolu, kde sídlí zákonodárný sbor Spojených států, budou odstraněny portréty čtyř někdejších šéfů Sněmovny reprezentantů, kteří sloužili Konfederaci, jež v občanské válce mezi lety 1861 až 1865 hájila otroctví. Oznámila to demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která okamžité odstranění portrétů nařídila. V Senátu se také hlasovalo o odstranění soch z budovy, návrh ale neprošel.

Jedná se o portréty Roberta Huntera z Virginie, Jamese Orra z Jižní Karolíny a Howella Cobba a Charlese Crispa ze státu Georgia.

„Ve vážených sálech Kongresu, ani na žádném jiném čestném místě, není prostor pro vzpomínku na muže, kteří ztělesňují násilnou bigotnost a absurdní rasismus Konfederace,“ uvedla Pelosiová.

Obrazy budou odstraněny v pátek, kdy se slaví takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth) a má připomínat 19. červen 1865, kdy se mnoho Afroameričanů dozvědělo o konci otroctví. Do texaského Galvestonu tehdy přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků.

Prezident Abraham Lincoln vydal Prohlášení o zrovnoprávnění otroků už v září 1862 s platností od 1. ledna roku 1863. V mnoha jižanských státech, včetně Texasu, to ale každodenní život černých otroků zpočátku nijak neovlivnilo. Granger přijel do Galvestonu s dvěma tisíci federálními vojáky, aby převzal Texas a zároveň prosadil osvobození otroků.

Konfederační politici hájili otroctví

Pelosiová Juneteenth označila za „krásnou a hrdou oslavu svobody Afroameričanů“ a dodala, že se koná „v okamžiku mimořádné národní úzkosti, když truchlíme za stovky černých Američanů zabitých rasovou nespravedlností a policejní brutalitou“, přičemž odkázala na smrt Afroameričanů „George Floyda, Breonnu Taylorovou, Ahmauda Arberyho a mnoha dalších“.

Orr, který funkci zastával v letech 1857–1859, se ve Sněmovně reprezentantů podle Pelosiové zavázal, že bude usilovat o „zachování a udržení“ otroctví, „abychom si mohli užívat našeho majetku v klidu, v bezpečí“. Hunter, který sloužil téměř na všech úrovních Konfederace, včetně ministra zahraničí, funkci předsedy Sněmovny reprezentantů zastával v letech 1839–1841. Cobb byl ve funkci od roku 1849 do roku 1851, zatímco Crisp po občanské válce v letech 1891–1895.

Republikáni zablokovali odstranění konfederačních soch z budovy

Senátoři Demokratické strany chtěli ve čtvrtek prosadit návrh na odstranění všech konfederačních soch z budovy. Těch je v Kapitolu celkem jedenáct včetně viceprezidenta Konfederace Alexandra H. Stephense, který ve svém projevu „Cornerstone speech“ vyloučil, že by si černoši a běloši mohli být rovni.

„Přítomnost těchto soch je úražkou Afroameričanů, stejně jako je urážkou ideálů našeho národa,“ řekl jeden z předkladatelů návrhu Corey Booker. Podle lídra demokratických senátorů by se jednalo o krok k vyřešení otázky rasismu, který označil za „jed společnosti“.

Senátoři se snažili návrh prosadit ve zvláštním řízení, které umožňuje legislativu schvalovat bez hlasování. Návrh zablokoval republikánský senátor Roy Blunt. Podle něj by Senát měl otázku konzultovat se zástupci jednotlivých států, protože podle platné dohody má každý stát nárok na dvě sochy v Kapitolu.

„Rád bych získal názor lidí, kteří ze svých budov odstraňují podobné sochy. Také bych rád věděl, co státy v této otázce dále plánují,“ uvedl. Připomněl, že osm amerických prezidentů vlastnilo otroky. „Washington je měl, Jefferson také, Madison také, Monroe také. Podívejte se, každý stát má právo na dvě sochy. Můžou je vyměnit, jestli chtějí,“ dodal Blunt.