Bulharský prezident vyzval premiéra k rezignaci kvůli „mafiánské vládě". Ten varoval před krveprolitím

Bulharský prezident Rumen Radev vyzval k odstoupení vládu, kterou zkritizoval za „mafiánský charakter“. Premiér Bojko Borisov slova hlavy státu odmítl a varoval před krveprolitím. V ulicích bulharských měst v sobotu proti kabinetu opět demonstrovaly tisíce lidí.

„Mafiánský charakter vlády (konzervativce Bojka Borisova) přiměl Bulhary všech věkových kategorií a různého politického zaměření k tomu, aby požadovali dodržování zákona,“ prohlásil v televizním poselství k národu prezident Radev, blízký k opozičním socialistům.

„Jediným řešením je rezignace vlády a generálního prokurátora,“ řekl s tím, že dotyční se dopouštějí „vydírání“ a „posmívají se presumpci neviny“. „Vytvořil se národní konsenzus proti mafii. Evropa nemá právo odvracet zrak od Bulharska. Evropská unie potřebuje demokratické Bulharsko,“ prohlásil Radev. Hlava státu je velmi kritická vůči předsedovi vlády, který je podle něj blízký určitým oligarchům, poznamenává agentura AFP.

Dodává, že napětí ve špičkách bulharské exekutivy se ještě zhoršilo po bezprecedentních domovních prohlídkách v prezidentské kanceláři, které ve čtvrtek provedla prokuratura. Podle prezidenta se tak stalo na příkaz předsedy kabinetu.

Kromě prohledání prezidentských kanceláří ve čtvrtek policie zatkla dva poradce hlavy státu. Jednoho viní z „obchodování s vlivem“ za to, že údajně jednal jako prostředník mezi podnikatelem a prezidentem. Druhého za to, že prý zfalšoval dokumenty od zpravodajských služeb. Opozice interpretuje toto stíhání jako vyhlášení války proti prezidentovi.

Protivládní protest v Sofii
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

V sobotu v bulharských ulicích opět demonstrovaly tisíce lidí a blokovaly provoz na hlavních dopravních tepnách v hlavním městě Sofii. Protestující provolávali „mafie“, „vrahové“ a „demise“ na adresu vlády a stavěli se také proti policejnímu násilí. V pátek totiž po protestech skončili v nemocnici dva mladí lidé, kteří zůstávají hospitalizováni.

Vysoký policejní úředník uvedl, že „zločinci placení velkými boháči, kteří usilují o destabilizaci vlády“ v pátek zranili čtyři policisty. V sobotu jednoho policistu zranila petarda.

Jsou před námi strašné měsíce, varuje premiér

Předseda vlády, jejíž funkční období vyprší v březnu, volání po demisi odmítá. „Zůstáváme u moci, protože škody budou mnohem větší, pokud se dostanou k moci,“ prohlásil Borisov na adresu opozice a varoval před krveprolitím.

„Jsou před námi strašné měsíce. Kvůli koronaviru se očekává pokles hrubého domácího produktu o deset procent, příjmy se sníží,“ zdůraznil s tím, že je potřeba konsensu při řešení nastávajících problémů.

Demonstrace se v sobotu konaly kromě Sofie také ve třech provinčních městech. Na pobřeží Černého moře stovky lidí vtrhly na pláž, na kterou má veřejnost zakázaný přístup a která je vyhrazená politikovi, jenž podporuje premiéra Borisova, aby odsoudili údajnou korupci a zabetonování pobřeží.

Od roku 2007, kdy se Bulharsko připojilo k EU, je země pravidelně vybízena k nastolení pořádku v neúčinném boji proti korupci, který balkánskou zemi se sedmi miliony obyvatel řadí na poslední místo z 27 členských států EU na žebříčku vnímání korupce, připomíná AFP.