Covid-19 se dál šíří Brazílií. Mezi nakaženými je i prezident Bolsonaro

Brazílii, největší zemi Latinské Ameriky s 210 miliony obyvatel, zasáhla nákaza virem SARS-CoV-2 velmi citelně. Od začátku epidemie se infekce prokázala u 1 668 589 lidí, z nichž přes 66 tisíc zemřelo. Nemoc covid-19 nově propukla také u brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti závažnost epidemie mnohokrát zlehčoval a brojil i proti povinnosti nosit roušky či dodržovat na veřejnosti odstupy.

Prezident novinářům v úterý oznámil, že výsledky pondělního testu byly pozitivní. Řekl, že infekce se u něj zatím projevuje mírnými příznaky, jako je teplota, kašel a únava. Bolsonaro v pondělí podstoupil rentgen plic, po kterém před nemocnicí oznámil, že jeho „plíce jsou čisté“. Zároveň absolvoval test na koronavirus, jehož výsledek byl pozitivní. Prohlásil nicméně, že se nepochybně rychle zotaví díky léčbě antimalarikem hydrochlorochin, přestože odborníci jasně nepotvrdili, že by tento lék byl proti covidu-19 účinný.

Prezident dodal, že už v úterý mu teplota ustoupila, což připisuje právě hydrochlorochinu. V jednu chvíli poodstoupil od novinářů a sejmul si roušku, aby ukázal, že vypadá dobře. „Cítím se dobře. Normálně. Dokonce jsem se chtěl jít projít, ale nemůžu kvůli doporučení lékařů,“ řekl Bolsonaro shluku novinářů v hlavním městě Brasílii.

Politik s „chřipečkou“

Bolsonaro se před svým pozitivním testem nošení roušky bránil a zlehčoval i samotný covid-19, který označil za „chřipečku“. Často se objevoval na veřejnosti, jak si potřásá rukou se svými stoupenci. Opakovaně také řekl, že neexistuje způsob, jak zabránit, aby se nakazilo 70 procent populace – a že snahy místních úřadů zastavit ekonomickou aktivitu napáchají víc škody, než když se nechá koronaviru volný průběh.

Bolsonaro je „demokratický vůdce, který nejvíce zpochybňoval závažnost této pandemie“, řekl profesor politologie na Státní univerzitě v Riu de Janeiro Maurício Santoro. „To, že se sám nakazil, je ranou jeho důvěryhodnosti. Teď bude vnímán jako další příklad selhání reakce na koronavirus.“

V Brazílii za uplynulý den vzrostl počet nakažených novým koronavirem o více než 45 tisíc, což je dvojnásobek proti předchozímu dni. Mrtvých s nákazou přibylo 1254, rovněž asi dvojnásobek proti předchozí denní bilanci, která činila 620 úmrtí. S odkazem na brazilské ministerstvo zdravotnictví to uvedla agentura Reuters.