Madrid se vrací k normálnímu životu. Jako ten před koronavirem ale nevypadá

Události: Madrid čeká návrat k normálu (zdroj: ČT24)

Španělské hlavní město přistoupí o půlnoci k dalšímu stupni takzvané „nové normality“, tedy rozvolňování po koronavirové epidemii. Tentokráte se rozšiřují kapacity restaurací a veřejných akcí. Kroky ale přicházejí v době, kdy jiné španělské regiony opatření naopak zpřísňují a ve vybraných oblastech dokonce zavádějí karantény.

Barcelonská Sagrada Família přivítala po čtyřech měsících první návštěvníky: zdravotníky, záchranáře a policisty, kteří se zapojili do boje proti pandemii.

Než se katedrála naplno otevře turistům, vyhradí ještě dva víkendy pro obyvatele Barcelony. Někteří z nich v šesté nejnavštěvovanější památce světa zatím nebyli. „Jsem tu prvně, pro mě to je dar za to úsilí a hodiny práce, které jsme vynaložili v uplynulých měsících,“ říká lékařka Virginia Martinezová.

Sagrada Família byla otevřená jen pro zdravotníky a policisty
Zdroj: Reuters/Nacho Doce

„V Barceloně autonomní vláda zavedla takzvanou novou normalitu hned po konci nouzového stavu. Madrid ale v obavách z nákazy uvolňování odsunul. Až s nedělní půlnocí navýší povolenou kapacitu restaurací, kin, divadel nebo tělocvičen. S předstihem dvou dní už také otevřely noční bary a diskotéky,“ uvedla reportérka ČT v Barceloně Tereza Kručinská.

Sám název „nová normalita“ ale naznačuje, že se od té před pandemií liší. I v regionech s nejvolnějším režimem dál platí nošení roušek. Lidé si musí chránit dýchací cesty v dopravě, obchodech a všude, kde není možné dodržet rozestupy jeden a půl metru.

Turisty po příletu do Španělska čeká zatím jen změření teploty a vyplnění formuláře. Vše se ale může rychle změnit při zhoršení epidemiologické situace.

Španělská Lleida byla kvůli koronaviru opět uzavřena
Zdroj: Reuters/Nacho Doce

Už v sobotu obnovili karanténu pro 200 tisíc lidí v oblasti západně od Barcelony. V neděli zase úřady oznámily uzávěru v části Galicie se 70 tisíci lidmi. Karanténa bude platit minimálně do 10. července a obyvatelé smí dotčené regiony opustit pouze v nejnutnějších případech.