Při střelbě v mexické léčebně zemřelo 24 lidí, úřady podezírají drogové gangy

Střelba v neregistrované protidrogové léčebně ve městě Irapuato v centrálním Mexiku si vyžádala 24 mrtvých a sedm raněných. Stav tří z nich je vážný. Ozbrojení muži zjevně stříleli na každého, kdo ve středisku byl. Podle policie nebyl nikdo unesen.

Stát Guanajuato, kde se útok odehrál, je bitevním polem pro krvavé vyřizování sporů mezi drogovým kartelem Jalisco a jedním místním gangem. Jde o stát s nejhorší bilancí násilí v Mexiku. Úřady neuvedly, jaký byl motiv nejnovějšího útoku, ale guvernér Diego Sinhue uvedl, že se na něm patrně podílely drogové gangy.

Pachateli byli podle místní policie těžce ozbrojení muži. Podobné útoky ovšem nejsou v Mexiku ničím výjimečným. Loni země registrovala téměř stovku vražd denně. Násilnosti většinou jdou na vrub kartelů a gangů, které jsou zapleteny do obchodu s drogami, únosů a vydírání.

Gangsteři často mají styky s místními bezpečnostními složkami a většina zločinů zůstává neobjasněna.

Vyšetřovatelé na místě střelby
Zdroj: Karla Ramos/Reuters

Podle agentury Reuters jde o jednu z nejhorších hromadných vražd za dobu úřadování prezidenta Andrese Manuela Lópeze Obradora, který se ujal funkce před 19 měsíci. López Obrador přitom slíbil snížení rekordního počtu násilností. Loni však Mexiko zaznamenalo rekordní počet vražd a letos má nakročeno k dalšímu smutnému rekordu.

Na počátku června ozbrojenci zastřelili deset mužů v centru pro léčbu drogové závislosti v Irapuatu. Podle Reuters není jasné, zda bylo v obou případech dějištěm krveprolití stejné zařízení.