Norilsk Nickel vypouštěl do sibiřské tundry jedovatou vodu, tvrdí Novaja Gazeta a aktivisté

Podnik patřící koncernu Norilsk Nickel, z jehož elektrárny u sibiřského Norilsku unikly před měsícem tisíce tun ropy, vypouštěl do tamní tundry odpadní vody kontaminované jedovatými látkami. Tvrdí to web opozičního ruského listu Novaja Gazeta (NG) i ekologičtí aktivisté. Případem už se zabývá regionální pobočka Ruského vyšetřovacího výboru.

Podle zjištění NG vypouštěla Talchanská úpravna rud, která patří společnosti Norilsk Nickel (zkráceně Nornickel), odpadní vody kontaminované těžkými kovy, kyselinou sírovou a tenzidy do řeky Charajelach. Ta ústí do jezera Pjasino, jehož vody už znečistil masivní únik ropy z předchozího měsíce.

NG, která vypouštění odpadních vod do řeky zachytila na videu, zavolala na místo policii, zástupce ministerstva pro mimořádné situace, úřadu pro dohled nad nerostným bohatstvím (Rosprirodnadzor) a prokurátora.

Pracovníci Nornickelu mezitím začali spěšně potrubí demontovat, a když na místo přijel v policejním autě prokurátor, bagr Nornickelu jeho vůz rozmačkal. Prokurátor na místě oznámil, že budou odebrány vzorky a že případ předá Ruskému vyšetřovacímu výboru, ruské obdobě americké FBI.

NG odkryla případ ve spolupráci s aktivisty z organizace Greenpeace a Vasilijem Rjabininen, bývalým pracovníkem Rosprirodnadzoru. O tom, že Norilsk Nickel zřejmě vypouští odpad do řek v okolí Norilsku pravidelně, informovala s odkazem na satelitní snímky před pár dny i ruská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Nornickel potvrdil „únik vody“

Koncern Nornickel potvrdil, že z nádrže v Talchanské úpravně rud vytékala voda. Únik byl podle společnosti zastaven a nyní probíhá interní šetření.

NG později uvedla, že krasnojarská pobočka Ruského vyšetřovacího výboru se už případem začala zabývat.

Připomněla také, že už před jejím odhalením nepovolila letištní ochranka opozičnímu poslanci moskevské Dumy Sergeji Mitrochinovi vyvézt z Norilsku vzorky tamní kontaminové vody a půdy. Letištní ochranka tvrdila, že Mitrochin musí mít povolení Nornickelu.

Obří únik ropy

Koncern Nornickel figuruje v případu obrovského úniku ropy z konce května. Z elektrárny jím vlastněné firmy NTEK uniklo více než 21 tisíc tun paliva a maziv. Kromě půdy byla znečištěna místní řeka Ambarjara i další toky a také jezero Pjasino. Znečištěné území je podle odhadů velké až 180 tisíc metrů čtverečních.

Jedná se o dosud největší katastrofu tohoto typu v Arktidě, uvedl tehdy s odvoláním na ochránce životního prostředí server The Moscow Times. Státní agentura pro rybolov odhadla, že potrvá desítky let, než se řeka vzpamatuje.