Američan Whelan doufá ve výměnu za Rusy, proti odsouzení za špionáž se neodvolá

Američan Paul Whelan, který byl v Rusku odsouzen k šestnácti letům vězení za špionáž, se podle svého obhájce nehodlá odvolat. Doufá totiž, že jej brzy vymění za Rusy uvězněné ve Spojených státech. Agentuře Interfax to řekl Whelanův obhájce Vladimir Žerebjonkov.

Moskevský městský soud 15. června uznal Whelana vinným ze špionáže a potrestal jej šestnácti lety v nápravném zařízení s přísným režimem. Rozsudek podle advokáta vstoupí v platnost 26. června.

„Dnes (v úterý) jsme se setkali ve vazební věznici. Po debatě jsme se rozhodli nepodat odvolání proti rozsudku, protože stejně nevěří v ruské soudnictví. Doufá, že v nejbližší době bude vyměněn za Rusy odsouzené ve Spojených státech,“ přiblížil advokát Žerebjonkov.

Moskva a Washington podle Interfaxu jednají o možnosti vyměnit Whelana hned za dva Rusy, za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta a pilota Konstantina Jarošenenka.

But byl odsouzen v USA v listopadu 2011 k 25 letům za mřížemi za spiknutí s cílem prodat kolumbijské povstalecké skupině FARC velkou zásilku zbraní. O dva měsíce dříve si Jarošenko vyslechl rozsudek, kterým byl poslán do vězení na dvacet let kvůli pašování velké zásilky kokainu. But byl původně zadržen na žádost USA v Thajsku a Jarošenko v Libérii; Rusko marně protestovalo proti vydání svých občanů do Spojených států.

Whelan tvrdí, že padl do léčky

Někdejší příslušník americké námořní pěchoty Whelan byl zatčen v moskevském hotelu v prosinci 2018, údajně při přebírání špionážních materiálů. Američan se ale podle obhajoby domníval, že USB flash disk, který přebíral v hotelovém pokoji, obsahuje snímky z dovolené v Rusku. Jednalo se prý o past.

Whelanův případ, podobně jako záležitost amerického investora Michaela Calveyho, který čelí v Rusku obvinění ze zpronevěry, zatěžuje už tak komplikované vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. Američtí diplomaté Whelanovu kauzu označili za „významnou překážku“ pro zlepšení vztahů. Kromě amerického má Whelan také britské, irské a kanadské občanství.