Město Hamilton na Novém Zélandu odstranilo sochu Hamiltona

Městská rada Hamiltonu na Novém Zélandu nechala v pátek ráno odstranit sochu britského velitele z 19. století, po němž je toto město pojmenované. Oznámila to agentura AFP s tím, že Hamilton postupuje jako mnoho měst na světě, která se rozhodla znovu přezkoumat své historické a koloniální dědictví.

Jeřáb za potlesku hloučku diváků odstranil bronzový pomník kapitána Johna Fanea Charlese Hamiltona, jak požadovaly maorské organizace, zatímco protirasistické spolky hrozily zničením díla. Městská rada uznala, že toto odstranění sochy je součástí snahy zbavit veřejný prostor prvků kontroverzního dědictví.

Tyto snahy i jinde ve světě urychlilo protirasistické hnutí, které ve Spojených státech a pak i v jiných zemích vyvolala smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou, připomněla AFP.

„Stále více lidí vnímá tuto (Hamiltonovu) sochu jako osobní a kulturní urážku,“ řekla starostka Paula Southgateová. „Nemůžeme a neměli bychom ignorovat, co se děje po celém světě. V době, kdy se snažíme podporovat toleranci a porozumění, si nemyslím, že tato socha pomáhá spojovat lidi,“ řekla.

„Příšera, která sváděla bitvy“

Hamilton byl velitelem britské lodi a bojoval s domorodými Maory, kteří bránili své území před britskou koloniální expanzí v 19. století. Byl zabit v jedné bitvě v roce 1864.

O odstranění sochy nyní požádal maorský kmen Waikato-Tainui. Demonstranti proti rasismu hrozili, že tuto sochu o víkendu zničí. Maorský aktivista Taitimu Maipi označil kapitána Hamiltona za vraha. „Jak máme akceptovat, že je považován za hrdinu, když tato příšera sváděla bitvy?“ řekl listu Waikato Times.

Charles Hamilton se poprvé stal členem britského námořnictva v roce 1835, když mu bylo čtrnáct let. Sloužil v Americe, na Krymu a ve druhé anglo-čínské válce. Oženil se v roce 1855 a s manželkou Laurou měli tři děti. Žili na ostrově Wight.

V květnu 1863 byl poslán na Nový Zéland, kde vedl mnohaměsíční válku o vlastnictví půdy a suverenitu domorodců; v dubnu 1864 zemřel v bitvě Pukehinahina (Gate Pā) v Tauranze (tehdy známé jako Te Papa) a byl pohřben na hřbitově v Tauranze, kde jsou také pochovány další oběti této bitvy, Britové i Maoři. Do města Hamilton, založeného v roce 1864 na konci války, nikdy nevstoupil.

Jméno britského dobyvatele nese také Hamilton Street ve městě Tauranga. Hamiltonův meč, medaile a opasek, darovaný členy rodiny, uchovává muzeum regionu Waikato. V roce 2013 byla do města Hamilton darována skupinou Gallagher Group bronzová socha v životní velikosti a až do června 2020 stála na Občanském náměstí.

Kmen Waikato-Tainui, který přísahal, že sochu odstraní, hodlá jednat s městskou radou o dalších krocích ohledně dědictví koloniální éry. Zejména jde o myšlenku dát městu jeho maorské jméno Kirikiriroa.

Na místě dnešního města Hamilton, které je i rodištěm nynější novozélandské premiérky, se původně nacházelo několik maorských vesnic, včetně Kirikiriroa, což podle dostupných údajů znamená „Dlouhý úsek štěrku“.