Zuzana Čaputová zhodnotila stav Slovenska. Hodně podle ní odkryla pandemie

Projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové o stavu země (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přednesla zprávu o stavu země, první od svého nástupu do úřadu loni v červnu. Ocenila přístup státu ke koronavirové pandemii, díky kterému se podařilo předejít vysokým počtům obětí. Koronavirus podle ní odhalil pozitiva i negativa funkčnosti a infrastruktury země.

„Máme za sebou náročné měsíce v boji s koronavirem a dosud nepoznanou a novou zkušenost. Výzvu jsme zatím zvládli dobře, ale počáteční úspěchy rychle pominou, pokud si z toho, co nám krize ukázala, nevezmeme dobrá ponaučení,“ napsala Čaputová ještě před projevem na sociálních sítích. Ten pak byl, jak předestřela, věnovaný hlavně dopadům pandemie na Slovensko. 

Nejčastěji skloňovaným výrazy byly slova jako „virus“ a „pandemie“ –⁠ ne vždy ale v souvislosti s koronavirem. Prezidentka Čaputová hovořila také o nemocné ekonomice, epidemii hoaxů a falešných zpráv a viru korupce. 

Události ČT: Čaputová zhodnotila stav Slovenska (zdroj: ČT24)

Vládám Petera Pellegriniho a Igora Matoviče poděkovala za pohotovou reakci na šíření nemoci covid-19. Pandemická krize podle ní semkla společnost, která byla polarizovaná po volbách. Do stavu před pandemií by se Slovensko podle slov Čaputové vracet už nemělo. „Naší největší snahou by mělo být v současnosti zachování soudržnosti,“ řekla. 

Prezidentka uvedla, že navzdory dřívějšímu vynaložení stovek milionů eur do digitalizace nebyla infrastruktura veřejného sektoru dostatečně připravena na krizovou situaci. Koronavirová krize, během které země uzavřela školy, podle Čaputové i na přístupu k internetu a k technologiím ukázala, jak velmi ekonomická situace rodin ovlivňuje šance dětí ve vzdělávání.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čaputová vyzdvihla slovenskou vědu a výzkum

Prezidentka Čaputová ve svém projevu myslela i na slovenské vědce, kterým vzdala hold. „Máme vynikající epidemiology, virology, biochemiky a lékaře, o kterých veřejnost příliš nevěděla, až do chvíle, kdy jsme na jejich expertizu a vědomosti byli životně odkázaní,“ uvedla.  

Důkazem podle ní bylo i to, že za několik týdnů dokázali slovenští vědci vyvinout test na odhalení nemoci covid-19.

V souvislosti s tím Čaputová vytkla přístup státu v této oblasti. Zkritizovala, že potenciál slovenské vědy a výzkumu dlouho nedostával podporu, jakou si zaslouží. Větší podporu si podle prezidentky zaslouží také zdravotnictví, které má limity ve vybavení i personálu.

Krize odhalila rezervy v ekonomice a problémy v otázce životního prostředí

Pandemická krize podle Čaputové mimo jiné ukázala, že jevy –⁠ jako například zhoršování ovzduší –⁠ mají přímý dopad na to, jakým chorobám čelíme. „Ochrana přírody je také ochranou našich životů,“ řekla.  

Slovenská prezidentka se zaměřila i na ekonomiku, v jejímž kontextu vytkla jednostranné zaměření země. „Krize nám názorně ukázala naši zranitelnost. Se zastavením automobilek vidíme, kolik dodavatelských firem bylo odstavených a kolik lidí nemohlo jít do práce,“ uvedla.

Dále uvítala návrh Evropské komise na vyčlenění mimořádného balíku peněz na pomoc ekonomikám, které zasáhla koronavirová krize. „Nesmí se zopakovat historie, že se prostředky použijí na investice do oblastí, které nejsou strategicky významné. Vůbec se nesmí stát, že čerpání zdrojů poznamenají přešlapy,“ sdělila národu.