Kočner a Zsuzsová popřeli, že by si psali o vraždě Kuciaka. Soud řešil zprávy z podnikatelova telefonu

Marian Kočner a Alena Zsuzsová u soudu popřeli, že si psali o vraždě Jána Kuciaka. Soud, který vraždu novináře řeší, se v úterý zabýval jejich vzájemnou komunikací z aplikace Threema, kterou policie zajistila v Kočnerově telefonu. Kočner i Zsuzsová tvrdí, že s obsahem komunikace bylo manipulováno. Kočner je obžalován z objednávky vraždy, Zsuzsová z toho, že objednávku předala vykonavatelům. Oba vinu odmítají.

Zmíněné zprávy si podle médií vyměňoval Kočner se Zsuzsovou, kterou měl podle dostupných informací ve svém telefonu uloženou pod jiným jménem. Kočnerův obhájce se dříve neúspěšně snažil zabránit tomu, aby se soud na líčení zmíněnými přepisy komunikace z mobilní aplikace vůbec zabýval. 

Z přepisů, které již dříve unikly do médií a které soud zahrnul mezi důkazy, vyplývá, že část komunikace mezi Kočnerem a jeho známou Zsuzsovou probíhala spíše v šifrách.

Podle záznamů Kočner krátce před Kuciakovou vraždou poslal Zsuzsové zprávu, ve které byla číslice 50, dále symbol smrtky a anglické slovo „soon“ (brzy). Slovenský tisk psal o tom, že Kočner den po Kuciakově vraždě vybral ze svého účtu v bance 50 tisíc eur (1,38 milionu korun), což prý byla součást odměny za vraždu.

Obžalovaní: Psali jsme si o založení strany a modelingu

Kočner i Zsuzsová u soudu tvrdili, že zmíněná komunikace se netýkala přípravy Kuciakovy vraždy, ale jiných témat, například založení politické strany či modelingové kariéry dcery obžalované.

Upozorňovali rovněž na údajnou manipulaci s Kočnerovým mobilním telefonem. „Elektronické stopy hovoří o tom, že nějaká osoba manipulovala s telefony a s aplikacemi v době, kdy uvedenými zařízeními disponovala. Říkám, že komunikace byla měněna a doplněna v některých částech,“ řekl u soudu Kočner.

Jeho mobilní telefon se zmíněnou komunikací odevzdal policii Kočnerův někdejší spolupracovník, bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Peter Tóth, který u soudu letos v lednu vypovídal proti Kočnerovi.

„V mém telefonu žádná komunikace v aplikaci Threema s nikým zajištěna nebyla. Byla vydána svědkem, který ji měl dva měsíce,“ tvrdila zase Zsuzsová.

Dva obžalovaní už se přiznali

Podle obžaloby si Kuciakovu vraždu objednal Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Podle prokuratury Kočnerovu objednávku na Kuciakovu vraždu Zsuzsová předala zprostředkovateli Zoltánu Andruskóovi, který dříve vinu přiznal a přistoupil na trest vězení 15 let.

Kromě Andruskóa vinu v případu Kuciakovy vraždy dříve přiznal také Miroslav Marček, druhý z původního počtu pěti obviněných. Marček u soudu řekl, že v roce 2018 zastřelil Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou v jejich domě, přiznal se také ještě k jiné vraždě.

Letos v únoru byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek. Kočner je také stíhán v několika jiných případech ekonomické kriminality.