Trump ve sporu s epidemiologem. Varování k otevírání škol označil za nepřijatelné

Události: Spor Trumpa s Faucim (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump ve středu večer označil varování předního epidemiologa Bílého domu Anthonyho Fauciho o riziku, které by představovalo příliš rychlé obnovení ekonomiky a otevření škol, za nepřijatelné. Vlivný epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Fauci v úterý při slyšení v Senátu řekl, že příliš rychlé rušení ochranných opatření přijatých ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy by mohlo přinést „další utrpení a úmrtí“.

AIDS, Ebola, Zika i další nebezpečné nemoci posledních desetiletí. Šesti americkým prezidentům, počínaje Ronaldem Reaganem, s jejich zvládnutím radí Anthony Fauci. Covid-19 není výjimkou. Odborník ale poslední dny tráví doma v karanténě, protože byl v kontaktu s nakaženou osobou.

Prezident George W. Bush uděluje Faucimu prezidentskou medaili svobody
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

„Pokud nepřijmeme adekvátní opatření, bude to mít neblahý dopad s větším počtem infikovaných a mrtvých,“ varoval Fauci. Podle něj jsou spěch a obcházení doporučení kvůli opětovnému nastartování ekonomiky nebezpečné. Z jeho lékařského pohledu je otázkou, zda bude bezpečné otevřít na podzim školy.

Ekonomické škody způsobené zavedenými opatřeními jsou obrovské. Prezident proto podporuje jejich rozvolnění. S pohledem epidemiologů, jako je Fauci, absolutně nesouhlasí. 

„Mám za to, že by školy měly určitě otevřít. Naše země se musí vrátit zpět k normálu nejrychleji, jak je to možné,“ reagoval americký prezident Donald Trump.

Trump poznamenal, že přijatelné by pro něj bylo pouze oddálení nástupu do škol v případě učitelů „určitého věku“. Ti by podle něj měli v klidovém režimu zůstat ještě několik následujících týdnů. „ U mladých dětí, tedy myslím u žáků, je to opravdu, jen se podívejte na statistiky, celkem úžasné,“ poznamenal Trump.

Konzervativní média Fauciho kritizují

Poté, co se k pandemii vyjádřil jinak než prezident, se Fauci stal terčem různých konspiračních teorií. Konzervativní média, která jsou hlavě státu nakloněna, Fauciho vykreslují jako nebezpečného byrokrata s nepřiměřeným vlivem. „Nikdo ho nikam nezvolil!“ zněl například titulek stanice FOX News.

Podobnou nálepku dostal i Rick Bright. Na ministerstvu zdravotnictví měl mít na starosti vývoj vakcíny. V administrativě ale naopak skončil. Tvrdí, že byl odvolán, když se postavil proti širokému použití léku Plaquenil, který k léčbě prosazoval Trump.

Univerzita Johnse Hopkinse udává ve Spojených státech víc než 84 tisíc obětí. Odborníci jako doktor Fauci předpokládají, že osob zemřelých s covidem-19 je ještě víc. Ne všichni nakažení se dostali do nemocnic a někteří zemřeli doma. Bílému domu se ale rychle rostoucí počet obětí nelíbí a rozporuje, zda je udávané číslo relevantní. 

Události: Plán restartu ekonomiky USA (zdroj: ČT24)