Slovensko otevírá hotely a obchody. Německo rozvolňuje opatření

Události: Uvolňování opatření na Slovensku (zdroj: ČT24)

Slovensko rozvolňuje koronavirová opatření. Ve středu se tak otevírají muzea, galerie, kadeřnictví, venkovní turistické atrakce či hotely. Kromě toho začnou fungovat zahrádky restaurací a všechny obchody s výjimkou velkých nákupních center. K podobnému kroku se rozhodlo také Německo. V zemi se nově mohou otevřít všechny obchody, rozšiřují se možnosti osobního kontaktu a znovu se dá sportovat pod širým nebem, i když zatím jen bezkontaktně.

  • Ve světě je dohromady přes 3,6 milionu registrovaných případů nákazy koronavirem. Vyléčilo se už přes 1,2 milionu lidí, nemoc covid-19 si vyžádala více než čtvrt milionu obětí.
  • Německo otevírá všechny obchody či rozšiřuje možnosti osobního kontaktu. Další rozvolňování bude na spolkových zemích.
  • Na Slovensku mohou otevřít prodejny s výjimkou velkých nákupních center, kde nadále mohou prodávat zboží nebo poskytovat služby jen vybrané provozy, jako například lékárny, obchody s potravinami či telekomunikační operátoři.
  • Nejpostiženější zemí jsou USA, kde se nakazilo přes 1,2 milionu lidí a zemřelo přes 71 tisíc obyvatel. Kvůli dopadům koronaviru přišlo v tamním soukromém sektoru v dubnu o práci rekordních 20,2 milionu lidí.
  • Velká Británie by mohla některá opatření uvolnit už v pondělí, řekl premiér Boris Johnson.
  • Španělsko registruje přes 25 tisíc obětí a tamní premiér chce prodloužit nouzový stav.
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Fotbalová Bundesliga se může na stadionech bez diváků začít hrát od druhé poloviny měsíce. Dohodla se na tom ve středu kancléřka Angela Merkelová s ministerskými předsedy německých spolkových zemí.

„Úplně první fázi pandemie máme za sebou,“ zhodnotila dosavadní vývoj na tiskové konferenci v Berlíně šéfka německé vlády, podle níž je ale jasné, že Spolková republika se s nákazou bude potýkat ještě dlouho.

Německo nyní registruje kolem 700 až jednoho tisíce nových infekcí denně, zatímco před měsícem jich bylo někdy i šest tisíc. „Čísla jsou velmi potěšitelná,“ konstatovala Merkelová. Kancléřka se dlouho snažila opatření v boji proti koronaviru se spolkovými zeměmi koordinovat, tento týden ale některé z nich daly jasně najevo, že půjdou vlastní cestou.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) během brífinku k epidemii koronaviru
Zdroj: Bernd von Jutrczenka/Reuters

Bavorsko, Dolní Sasko i další spolkové země oznámily dalekosáhlá uvolnění, aniž by vyčkaly středeční koordinační videokonference, která tak v mnohém jen posvětila již avizované kroky.  

Patří mezi ně třeba otevření všech obchodů za dodržení zásad hygieny a dostatečného odstupu. Dosud byly v části spolkových zemí otevřené jen obchody o velikosti do 800 metrů čtverečních. Knihkupectví, prodejny aut a kol mohly už v dubnu v celém Německu otevřít bez ohledu na velikost.  

V Německu v úterý přibylo 947 nakažených koronavirem, což je o zhruba 250 více než za pondělí. Rychleji rostla i bilance lidí, kteří komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehli, v úterý jich zemřelo 165, o den dříve jich bylo 139. Vyplývá to ze zveřejněných informací Institutu Roberta Kocha.

Covid-19 byl dosud potvrzen u 164 807 lidí, z nichž 6996 zemřelo. Nejvíce postiženou spolkovou zemí je dlouhodobě Bavorsko, na které připadá čtvrtina případů infekce i úmrtí v Německu. Za ním s odstupem asi 10 tisíc případů nákazy následují Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko. 

Slovensko otevírá prodejny a lékárny

Od středečního rána mohou na Slovensku podle opatření vydaného hlavním hygienikem otevřít všechny prodejny s výjimkou velkých nákupních center, kde nadále mohou prodávat zboží nebo poskytovat služby jen vybrané provozy, jako například lékárny, obchody s potravinami či telekomunikační operátoři.

Do prodejen je nadále povolen vstup zákazníků jen s překrytými ústy a nosem a v jednom okamžiku může být v obchodech pouze tolik kupujících s výjimkou dětí, aby na každého z nich připadalo 25 metrů čtverečních podlahové plochy prodejny.

V platnosti zůstalo uzavření maloobchodních prodejen o nedělích kvůli jejich dezinfekci. Do obchodů s potravinami a do drogerií mohou dopoledne během dvou hodin vstupovat od pondělí do pátku jen senioři.

Kromě plošného otevření většiny prodejen hygienici umožnili také například provoz teras restaurací. U jednoho stolu mohou sedět nanejvýše dvě osoby nebo rodiče s dětmi a mezi stoly musí být zachován alespoň dvoumetrový odstup. Obsluhující personál má povinnost nosit roušku a stoly je třeba po každém zákazníkovi dezinfikovat.

 Ubytovací zařízení nemohou poskytovat doprovodné služby, jako například provoz wellness center či bazénů, povolena je donáška jídla na pokoje. Klienty lze ubytovat pouze v pokojích, které jsou vybaveny koupelnou a toaletou.

Taxíky opět mohou vozit zákazníky, prostor mezi řidičem a pasažérem musí být oddělen a po každé jízdě je nařízena čtvrthodinová přestávka a dezinfekce prostor pro zákazníky. Omezení platí také pro konání bohoslužeb, provoz kadeřnictví, holičství či veřejných knihoven.

Hranice se sousedními zeměmi Bratislava plánuje otevřít až poté, co v těchto státech klesne výskyt koronaviru na úroveň Slovenska. Země od 25. dubna ani jednou nezaznamenala dvouciferný denní přírůstek počtu nakažených. V úterý přibylo osm případů nákazy, stejně jako v pondělí. Celkem Slovensko dosud zaznamenalo 1429 nakažených, z toho 762 pacientů se vyléčilo a 25 lidí s koronavirem zemřelo.

Rakousko prodloužilo hraniční kontroly do konce měsíce

Na rakouských hranicích budou kontroly nově platit nejméně do 31. května. Rozhodlo tak tamní ministerstvo vnitra. Vstoupit do Rakouska ze všech jeho sousedních zemí je nyní možné pouze přes vyhrazené hraniční přechody a za přísných podmínek.

Každý musí mít u sebe lékařské potvrzení o negativním testu na koronavirus SARS-CoV-2. Potvrzení nesmí být starší než čtyři dny. Lidé, kteří se takovým osvědčením prokázat nemohou, nejsou do země vpuštěni.

V rámci vnitřní politiky rakouská vláda přistoupila k poměrně výraznému postupnému rozvolňování protiepidemických opatření. Například od minulého víkendu mohou mít v Rakousku otevřeny všechny obchody a ke konci tohoto měsíce mají za určitých podmínek otevřít i hotely či restaurace. 

V USA za den přibylo dvakrát více mrtvých

Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirovou infekcí 2333 lidí, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni. Uvedla to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU).

Zatímco za pondělí dosáhly USA s 1015 oběťmi nejnižšího počtu mrtvých v tomto měsíci, v úterý se bilance více než zdvojnásobila. Spojené státy evidují více než 1,2 milionu nakažených, z nichž přes 71 tisíc infekci podlehlo.

Prezident Spojených států Donald Trump si v úterý prohlédl továrnu na respirátory v americkém státě Arizona. Ústa a nos si ale během inspekce rouškou nezakryl, ačkoli je zaměstnanci nosí. Zakrývat si ústa a nos sice Američanům jako preventivní opatření před šířením koronaviru doporučuje federální vláda, Trump toto doporučení ale nedodržuje.

Během návštěvy Arizony, která byla Trumpovou první cestou mimo Washington od konce března, prezident hovořil optimisticky o hospodářském zotavení. Rovněž prohlásil, že ekonomický život by se měl co nejrychleji vrátit k normálu. Kvůli dopadům koronaviru se v USA bez práce ocitly miliony lidí.

„Postihne to některé lidi? Ano. Dopadne to na některé těžce? Ano. Ale musíme naši zem otevřít a musíme to udělat brzy,“ řekl Trump.

Krizový tým zůstane aktivní na neurčito, napsal Trump

Americký prezident na Twitteru rovněž prohlásil, že krizový tým Bílého domu zřízený pro koordinaci boje s pandemií covidu-19 zůstane nadále aktivní. V úterý přitom při návštěvě Arizony řekl, že činnost týmu ukončí, protože se v další fázi chce zaměřit na zvládání následků pandemie.

„Koronavirový krizový tým Bílého domu, v jehož čele stojí viceprezident Mike Pence, udělal fantastickou práci v tom, že zajistil širokou škálu velmi složitých zdrojů, čímž ustavil vysokou laťku pro ostatní, kteří ho budou v budoucnu následovat,“ napsal Trump. „Kvůli tomuto úspěchu bude krizový tým na neurčitou dobu pokračovat a jeho zaměření bude na bezpečí a znovuotevření naší země,“ dodal.

Podle prezidenta se bude průběžně měnit složení týmu podle toho, jak to bude potřeba, nenabídl však další podrobnosti. Krizový tým se má rovněž soustředit na vývoj vakcíny a léků na covid-19.

Testování na koronavirus v USA
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Dvacet milionů lidí v dubnu přišlo o práci

V americkém soukromém sektoru přišlo v dubnu o práci rekordních 20,2 milionu lidí, oznámila ve středu organizace ADP. Důvodem byla karanténní opatření přijatá kvůli šíření koronaviru.

Hlavní zpráva o dubnovém vývoji nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje ministerstvo práce, vyjde v pátek. Očekává se, že míra nezaměstnanosti se z březnových 4,4 procenta dostala nad patnáct procent.

Nejvíce propouštění dopadlo na sektor pohostinství a volného času, v němž o práci přišlo 8,6 milionu lidí. To je přes čtyřicet procent celkových ztrát pracovních míst v soukromém sektoru.

Newyorské metro přerušilo noční provoz

Newyorské metro ve středu poprvé ve své historii přerušilo noční provoz. Místní úřady se k tomuto kroku rozhodly, aby zajistily pracovníkům více času na dezinfekci vlaků, stanic a dalšího zařízení.

New York se po dlouhou dobu pyšnil celodenním provozem svého metra, který udržuje jen hrstka dalších metropolí po celém světě. Celodenní provoz podzemní dráhy byl vnímán jako symbol neoblomné energie města, jež nikdy nespí, jak se New Yorku někdy přezdívá.

Od začátku pandemie však klesl počet cestujících v metru o devadesát procent a onemocnění řady pracovníků ztížilo schopnost udržovat rozsáhlý systém tunelů a vlaků v provozu.

New York v době koronaviru
Zdroj: Mike Segar/Reuters

Souprav tedy nejprve od konce března ubylo a nyní přestanou mezi jednou a pátou hodinou ráno jezdit úplně. Newyorský systém veřejné dopravy v běžný pracovní den za normálních okolností přepraví více než pět milionů osob. 

V Rusku znepokojivě rychle přibývá nakažených

Tempo růstu počtu nově nakažených koronavirem je v Rusku nadále vysoké. Již čtvrtý den za sebou přibylo více než 10 tisíc potvrzených případů a celkem jich je už registrováno 165 929. Podle agentury TASS Rusko v tomto ukazateli již předstihlo Německo. Úmrtí infikovaných osob během jednoho dne oproti údaji za pondělí mírně ubylo. Vyplývá to z informací, které  zveřejnil ruský krizový štáb.

Za uplynulých 24 hodin se koronavirus potvrdil u dalších 10 559 testovaných. V zemi se 146 miliony obyvatel jde o třetí nejvyšší denní přírůstek. Vysoký počet potvrzených případů vyplývá i z toho, že v Moskvě už bylo provedeno více než milion testů.

Zatímco denní přírůstky nově infikovaných jsou v Rusku v poslední době vysoké, bilance úmrtí se drží na relativně nízké úrovni. V pondělí v souvislosti s nemocí covid-19, vyvolávanou koronavirem, zemřelo v Rusku 95 pacientů, v úterý 86. Celkem dosud v zemi podle krizového štábu zemřelo 1537 infikovaných osob.

Rusko se potýká s koronavirem
Zdroj: Reuters

Španělský premiér chce prodloužit nouzový stav

Ve Španělsku vzrostl počet zemřelých s koronavirem za den o 244 poté, co předchozí tři dny byly denní přírůstky vždy nižší než dvě stě. Dohromady si pandemie covidu-19 v  zemi vyžádala téměř 26 tisíc obětí.

Španělsko dosud zaznamenalo přes 220 tisíc nakažených, což je o 996 více než v úterý. Denní přírůstek diagnostikovaných případů se však oproti předchozí bilanci snížil. 

Španělský parlament má ve středu hlasovat o prodloužení nouzového stavu o další dva týdny. Premiér Pedro Sánchez před zákonodárci prohlásil, že neprodloužení nouzového stavu by byl „absolutní omyl“. „Potřebujeme několik dalších týdnů omezení pro zajištění zdraví,“ řekl socialistický politik.

Španělsko mezitím začalo postupně uvolňovat protiepidemická opatření. Například od pondělí mohly po téměř dvou měsících za přísných pravidel otevřít všechny obchody a provozovny s rozlohou menší než 400 metrů čtverečních nebo také kadeřnictví.

V Dánsku se část dětí vrátí do škol

Dánská nákupní centra, kavárny a restaurace budou podle vládního plánu od pondělka moci otevřít a do škol se vrátí další skupina dětí. Druhou vlnu rozvolňování restriktivních opatření přijatých kvůli epidemii koronaviru ve středu navrhl kabinet tamní premiérky Mette Frederiksenové.

„Vláda navrhuje, abychom otevřeli celý maloobchodní sektor včetně nákupních center, aby mohly znovuotevřít restaurace a kavárny a aby se starší školáci mohli začít vracet ke svému běžnému životu,“ řekla premiérka.

Dánsko bylo mezi prvními státy, které omezily shromažďování a uzavřely školy, restaurace a bary. Ve výsledku to rychle vedlo k zastavení šíření epidemie v zemi.

Velká Británie bude testovat 200 tisíc lidí za den

Británie chce do konce května testovat na koronavirus 200 tisíc lidí denně. V parlamentu to oznámil premiér Boris Johnson, který otázkám poslanců čelil poprvé od doby, kdy se zotavil z covidu-19.

V neděli Johnson hodlá veřejnosti představit plán postupného rušení opatření, která vláda přijala v boji s pandemií covidu-19. „Provádíme kolem 100 tisíc testů denně, ale ambicí je samozřejmě dostat se na 200 tisíc denně do konce tohoto měsíce a potom ještě výš,“ řekl Johnson poslancům.

Ve středu britská bilance epidemie přesáhla hranici třiceti tisíc mrtvých. Podle tamního ministra pro bydlení a samosprávu Roberta Jenricka bylo za poslední den nahlášeno dalších 649 úmrtí. V zemi je tak dohromady evidováno 30 076 mrtvých.

V Nizozemsku otevřou kadeřnictví a autoškoly

Rychleji, než se očekávalo, zahájí Nizozemsko uvolňování restriktivních opatření, která byla v rámci boje proti šíření epidemie koronaviru přijata před bezmála dvěma měsíci. Ve čtvrtek to prohlásil tamní premiér Mark Rutte.

„Kroky k postupnému otevírání ekonomiky a veřejného života dají naší zemi prostor hledět kupředu a vytvářet plány pro budoucnost. Učiníme tak co nejrychleji budeme moci, ale opatrnosti není nazbyt,“ řekl premiér.

Nadcházející pondělí podle vládního nařízení otevřou salony krásy, kadeřnictví, masážní salony či autoškoly. Zákazníci budou muset být objednaní a dodržovat mezi sebou rozestupy minimálně 1,5 metru. Povoleny budou i bezkontaktní venkovní sporty, jako je tenis. 

V Brazílii za den zemřelo rekordních 600 lidí

V Brazílii za uplynulých 24 hodin přibylo takřka sedm tisíc nových případů nákazy koronavirem a 600 lidí zemřelo. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.  Denní nárůst obětí je v jihoamerické zemi nejvyšší od vypuknutí epidemie. 

Agentura Reuters poukázala na to, že nezpomalující se bilance ukazuje, že Brazílie ještě zdaleka nezačala koronavirus porážet. Některé části země přitom začaly uvolňovat karanténní opatření. 

V Kolumbii zatím celkově registrují 8600 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, z nichž 378 zemřelo. I když v porovnání s Brazílií a Mexikem je v této padesátimilionové zemi příznivější situace, prezident Iván Duque v úterý oznámil, že se o další dva týdny prodlužuje opatření o povinné karanténě.

Situaci nezvládá Peru s 32 miliony obyvatel. Prezident Martín Vizcarra v úterý oznámil, že za předchozí den v zemi přibylo 3817 lidí s koronavirem a dohromady jich je už registrováno 51 189. Zemřelo přitom dalších 100 pacientů a počet úmrtí vzrostl na 1444.

Podle oficiálních čísel by v počtu nakažených na tom mělo být Mexiko zatím lépe. Země se 126 miliony obyvatel oznámila za úterý přírůstek dalších 1120 pozitivně testovaných lidí, a potvrzené případy tak celkově stouply na 26 tisíc. Nicméně v Mexiku bylo stále ještě provedeno málo testů a skutečné rozšíření koronaviru bude zřejmě mnohem větší.

BBC: Íránská aerolinka Mahan Air přispěla k šíření koronaviru

Největší íránská letecká společnost Mahan Air létala i přes vládní zákazy zavedené kvůli koronaviru, čímž přispěla k šíření nákazy na Blízkém východě. Na základě veřejně dostupných informací a letových údajů o tom informoval zpravodajský kanál BBC Arabic.

Mezi koncem ledna a koncem března Mahan Air vypravila stovky letů na linkách mezi Íránem a Irákem, Spojenými arabskými emiráty a Sýrií. Všechny tyto státy letadlům Mahan Air povolily přistát, přestože samy své pravidelné linky s Íránem pozastavily.

Zdroje z Mahan Air BBC sdělily, že příznaky nákazy covid-19 měly desítky členů posádky. Zaměstnanci, kteří kritizovali postup aerolinií v době krize a poukazovali na nedostatek ochranných pomůcek, byli podle zdrojů arabské redakce BBC umlčeni.