Nově nakažených v Itálii je nejméně za měsíc, v Británii klesá počet zemřelých

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump přislíbil navýšit výrobu pomůcek pro testy na koronavirus. USA nyní podle kritiků jeho administrativy testují příliš málo lidí, prezident však uvedl, že to je chyba státních samospráv, nikoliv federální vlády. V Brazílii zase prezident Jair Bolsonaro podpořil osobní účastí demonstranty. Ti vyjadřovali svůj nesouhlas s opatřeními proti koronaviru, jež zavedly některé brazilské státy, a požadovali ve věci vojenskou intervenci. Německo, Itálie i Velká Británie hlásí další pokles nových případů.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Americký prezident Donald Trump přislíbil navýšit výrobu pomůcek pro testy na koronavirus.
  • Před sídlem brazilské armády se sešli demonstranti. Vyjadřovali svůj nesouhlas s koronavirovými opatřeními, jež zavedly některé brazilské státy, a požadovali ve věci vojenskou intervenci. Protest osobně podpořil i prezident Jair Bolsonaro.
  • Nový Zéland o týden prodloužil přísná opatření vyhlášená kvůli koronaviru. 
  • Papež František vyzval politiky, aby nechali stranou své spory a čelili pandemii koronaviru jednotně.
  • Slovensko od úterý zmírní nařízení o povinném nošení roušky či jiného překrytí nosu a úst při pohybu lidí na veřejnosti.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Itálii za posledních 24 hodin vzrostl o 2256 na celkových 181 228 od prvního registrovaného případu v zemi na konci ledna. Denní nárůst nových případů je nejnižší za více než měsíc. Úmrtí přibylo za poslední den 454 na celkových 24 114, uvedla místní civilní ochrana. V neděli bylo oznámeno 3047 nových případů a 433 dalších úmrtí.

Britové vypravují lety pro sběrače z východní Evropy

I během vrcholu pandemie míří do Velké Británie pracovníci ze zemí východní Evropy. Britské farmy vypravily pro pracovníky z Rumunska dokonce charterové lety. „Máme požadavky na denní bázi až do konce dubna,“ říká ředitel rumunského letiště ve městě Iași Catalin Bulgariu.

Levnou pracovní sílu chce ostrovní vláda po brexitu omezit, během koronavirové krize se ovšem stala klíčovou, a to i pro zajištění dostatku čerstvého ovoce a zeleniny v britských obchodech. Bez tvrdé práce evropských sběračů hrozí, že úroda shnije na polích.

Také Britové, kteří kvůli vládním opatřením přišli o možnost vykonávat svou práci, už byli vyzváni, aby se hlásili o práci na farmách. Zájem je velký, ostrovní zemědělci se ale bojí, že hned po uvolnění restrikcí se Britové vrátí ke svým původním profesím.

Údaj o počtu pacientů, kteří zemřeli v britských nemocnicích po nákaze koronavirem, k pondělnímu odpoledni narostl nejméně za poslední dva týdny. Britské ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo bilanci na 16 509 úmrtí, což je o 449 více než bylo hlášeno v neděli.

V USA chybí tyčinky, podle Reuters je zde 41 tisíc obětí pandemie

K testům na koronavirus jsou potřeba vatové tyčinky používané k výtěrům sliznic. Na jejich nedostatek si guvernéři jednotlivých amerických států stěžují již několik týdnů.

Trump nicméně uvedl, že tyčinky se dají jednoduše sehnat i vyrobit. „Miliony jsou jich na cestě. Jsou jednoduché (k výrobě). … Popravdě řečeno, guvernéři by si je mohli sehnat sami,“ poznamenal americký prezident, podle kterého má blíže neurčené americké zařízení začít s výrobou až 20 milionů těchto tyčinek měsíčně.

V USA na komplikace související s nemocí COVID-19 dosud zemřelo přes 41 tisíc lidí, uvedla agentura Reuters. Podle jejího propočtu ale rychlost nárůstu počtu obětí zpomaluje.

Klesající počet obětí hlásí i stát New York, který je největším ohniskem infekce v USA. Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil, že za uplynulý den v tomto státě zemřelo 478 infikovaných lidí, což je nejméně za poslední dva týdny.

Nemoc se rychle šíří mezi seniory v amerických pečovatelských domech. Daná zařízení tak nově budou mít povinnost hlásit počty nakažených koronavirem federálním orgánům a rovněž příbuzným svých klientů. O nařízení střediska pro zdravotnické služby CMS informoval server Politico.

Slovensko zmírní pravidla povinného nošení roušek

Slovensko od úterý zmírní nařízení o povinném nošení roušky či jiného překrytí nosu a úst při pohybu lidí na veřejnosti, které země zavedla v březnu. Nově nebudou roušky nebo šátky povinné při pohybu v přírodě, pokud lidé dodrží alespoň dvacetimetrový odstup, dále se opatření nebude vztahovat ani na děti do dvou let či na autisty. Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru. Hygienik zároveň nově nařídil zakrytí tak, aby mezi tváří a rouškou nebyla mezera.

Kabinet premiéra Igora Matoviče zatím nezveřejnil původně ohlašovaný plán postupného uvolňování karanténních opatření v ekonomice.

Na Slovensku v neděli přibylo jedno úmrtí pacienta s koronavirem, šlo o klienta domova seniorů na východě. Celkově si tak pandemie v zemi zatím podle tamního ministerstva zdravotnictví vyžádala životy 13 lidí. Testy v neděli odhalily dalších 12 infikovaných, tedy nejnižší počet od 25. března.

Merkelová kritizovala úvahy o větším uvolňování restrikcí

Německo zaznamenalo 1775 nových případů. Oproti předchozímu dni se jedná o pokles. Zemřelo dalších 110 lidí, v sobotu přibylo 184 mrtvých. Uvedl to Institut Roberta Kocha (RKI). Celková bilance nakažených v zemi vzrostla na 141 672 případů, z nichž 4404 infekci podlehlo.

Za velmi důležité odborníci i politici považují číslo, které udává, kolik průměrný infikovaný nakazí dalších lidí. To bylo začátkem epidemie v Německu vyšší než pět, nyní o víkendu úřady informovaly, že dané číslo kleslo pod jedna. Pokud se tento trend podaří udržet, počet nakažených by se měl postupně snižovat.

Kancléřka Angela Merkelová podle DPA nicméně kritizovala časté úvahy o větším uvolňování restrikcí, obává se totiž zvratu dosud příznivého trendu koronavirové nákazy. 

Největší německá spolková země Bavorsko od příštího týdne zavede povinné nošení roušek v obchodech a prostředcích veřejné dopravy. To v pondělí zavedlo také Sasko. Stejné opatření ohlásila už  minulý týden i spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě Německa. Opatření tam bude platit od příštího pondělí. 

Povinné nošení roušek zavádí i další země. V Lucembursku v pondělí vstoupilo v platnost nařízení, podle kterého si lidé musí kvůli šíření koronaviru zakrývat na veřejnosti ústa a nos. V praxi budou muset lidé roušky, šátky či šály přes obličej nosit hlavně v obchodech a ve veřejné dopravě, informovala agentura DPA. O podobném opatření uvažuje už i Francie.

Ve Španělsku za posledních 24 hodin přibylo 399 obětí, což je méně než o den dříve. Jen velmi mírně klesl i počet nově nakažených, těch je 4266. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet nemocných nicméně překročil 200 tisíc a Španělsko je tak, pokud jde o množství registrovaných infikovaných, druhou nejvíce postiženou zemí po Spojených státech.

Vláda v Madridu dříve zavedla tvrdá omezující nařízení, která bránila lidem vycházet z domovů, s výjimkou nezbytných případů. Od 27. dubna by zákaz měl být uvolněn pro děti. Nouzový stav byl vyhlášen původně do 26. dubna, premiér Pedro Sánchez ale nejspíš v úterý požádá parlament o jeho prodloužení do 11. května.

Norsko otevřelo školky, Dánsko kadeřnictví a autoškoly

Norsko v pondělí znovu otevřelo školky, které byly kvůli obavám ze šíření koronaviru v zemi uzavřeny po pět týdnů. Rozhodnutí tamní vlády má umožnit návrat do zaměstnání rodičům s nejmenšími dětmi, ne všichni s ním ale souhlasí. Internetovou petici proti otevření školek podepsalo do pondělního rána 28 tisíc lidí, uvedla agentura AFP.

Jako první v Evropě otevřelo jesle, školky a školy minulý týden Dánsko. Kodaň teď ve zmírňování opatření pokračuje –⁠ práci v Dánsku mohou od pondělí obnovit drobní podnikatelé, jako jsou kadeřníci, provozovatelé kosmetických salonů nebo autoškol.

Vrchol šíření koronavirové infekce má Rusko podle Vladimira Putina stále ještě před sebou, počet nakažených nadále roste, nicméně díky přijatým preventivním opatřením se podařilo postup epidemie zpomalit. Ruský prezident to podle agentury TASS prohlásil při poradě s experty o epidemiologické situaci v zemi.

V zemi za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 4268 nemocných, a celkem je tak aktuálně registrováno 47 121 infikovaných. Na svém webu o tom dopoledne informoval tamní krizový štáb. Hlavním ohniskem zůstává Moskva.

Oproti neděli, kdy byl oznámen rekordní denní přírůstek 6060 nakažených, se přitom jedná o výrazný pokles.

V Jekatěrinburgu ovšem museli uzavřít do karantény centrální městskou nemocnici poté, co první testy ukázaly, že koronavirem se tam nakazilo 78 pacientů a lékařů. Na Instagramu o tom informoval gubernátor Sverdlovské oblasti Jevgenij Kujvašev. Většina nakažených podle něj nemá žádné symptomy onemocnění. Výjimkou je jeden pacient, jehož stav je vážný.

Ukázalo se, že zdrojem nákazy v důležitém zdravotnickém zařízení je jeden z lékařů. Gubernátor k tomu na webu doplnil, že lékař se nakazil od sousedky.

Protest proti koronavirovým opatřením v Brazílii

Před sídlem brazilské armády se i přes doporučení o rozestupech v době koronavirové krize sešli demonstranti. Vyjadřovali svůj nesouhlas s opatřeními, jež zavedly některé brazilské státy, a požadovali ve věci vojenskou intervenci, informovaly zahraniční agentury.

Okolo šesti set protestujících během shromáždění, na kterém mělo jen málo lidí roušky, žádalo obnovení zákona z dob, kdy Brazílii ovládal vojenský režim (1964–⁠1985). Legislativa by mimo jiné umožnila rozpuštění nejvyššího soudu a brazilského Kongresu, píše agentura AFP.

Protest osobní účastí podpořil i prezident Jair Bolsonaro, který dlouhodobě pandemii zlehčuje a je pro něj důležité primárně udržet zdravou ekonomiku.

Omezení volného pohybu, uzavření obchodů či barů a zákazy shromažďvání více osob zavedli ve většině států brazilské federace jejich guvernéři, kteří si tím vysloužili prezidentovu kritiku. Brazílii zasáhl koronavirus nejhůře ze všech zemí Latinské Ameriky. Země nyní eviduje 38 654 nemocných a 2462 obětí.

Latinská Amerika hlásí přes sto tisíc nakažených, testuje ale málo

Počet nakažených koronavirem v Latinské Americe podle statistik překročil v neděli sto tisíc a mrtvých s COVID-19 je v tomto regionu na pět tisíc. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Podle serveru BBC Mundo ale čísla neodpovídají realitě vzhledem k malému počtu testů, které se v těchto zemích dělají. Nákaza koronavirem ale v regionu zatím vrcholu nedosáhla.

Po Brazílii následuje v počtu případů nákazy třicetimilionové Peru, které registruje na 15 600 nakažených a čtyři stovky úmrtí. Třetí je Chile (18,7 milionu obyvatel), které hlásí přes deset tisíc nakažených a na 130 mrtvých s COVID-19.

Statistika je ale ovlivněna počtem testů, kterých dělá v Latinské Americe v přepočtu na milion obyvatel nejvíce Chile. Největší Brazílie a Mexiko jsou přitom na opačném konci, tedy s nejméně prováděnými testy.

Nový Zéland prodloužil přísná opatření

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondělí o týden prodloužila přísná opatření vyhlášená kvůli koronaviru. Slíbila ale, že 27. dubna některá z nich uvolní a mimořádný stav bude snížen ze čtvrtého na třetí stupeň, což umožní obnovu provozu některých pracovišť. Týkat se to má stavebnictví, části výroby a těžby dřeva. Budou povoleny akce s účastí do deseti lidí jako svatby nebo pohřby.

Pětimilionový Nový Zéland vyhlásil koncem března jeden z nejpřísnějších ochranných režimů na světě. Uzavřel hranice a vyhlásil nejvyšší stupeň pohotovosti dříve, než zemřel první pacient. Země eviduje celkem 1440 nemocných a 12 obětí.

Papež vyzval politiky, aby postupovali jednotně

Papež František apeloval na politiky, aby nechali stranou své spory a čelili pandemii koronaviru jednotně. Prohlásil to při soukromé ranní mši, kterou již šest týdnů od vypuknutí nákazy v Itálii vysílá živě na internetu.

„Dnes se modlíme za muže a ženy, kteří se živí politikou,“ uvedl papež na začátku mše, které se zúčastnilo jen pár jeho nejbližších namísto desítek hostů, jak tomu bývalo zvykem před začátkem pandemie.

„Modlíme se za politické strany z různých zemí, aby v tomto období pandemie hledaly společně to nejlepší pro svou zemi, a nikoli pro svou stranu,“ dodal. Žádné konkrétní strany ani politiky papež František nejmenoval, poznamenala agentura Reuters.

Indie i přes rekordní nárůst zmírňuje opatření

Indie za poslední den ohlásila zatím největší počet nových případů, a to 1553. Země tak eviduje 17 tisíc infekcí.

Tamní vláda se ale i přes nepříznivý vývoj rozhodla zmírnit jedna z nejpřísnějších karanténních opatření na světě, kvůli nimž se miliony Indů ocitly bez práce a nedokážou uživit své rodiny. Kromě jiného je od pondělí na venkově opět povolena zemědělská činnost, která podle BBC zaměstnává polovinu obyvatel.

V Indii platí od 25. března zákaz vycházení, zastaven byl provoz vlaků, autobusů a další veřejné dopravy. Premiér Naréndra Módí minulý týden opatření prodloužil až do 3. května. Epidemiologové ale podle agentury AP varovali, že pandemie v Indii vyvrcholí až v červnu.

V Íránu po minulém týdnu počet nemocných opět roste. Celkově má země 5209 mrtvých a přes 83 tisíc nakažených. 

I přes tyto údaje vláda začala obnovovat provoz některých podniků a služeb. Nejprve se opatření začala uvolňovat v provincích, o víkendu pak i v Teheránu. V pondělí Írán znovu zprovoznil dálniční trasy mezi městy a byla otevřena nákupní střediska i tržiště. Vláda pouze omezila jejich pracovní dobu do 18:00 hodin. Stále platí uzávěra restaurací, škol i tělocvičen.

Čína nehlásí žádné nové úmrtí

Pevninská Čína v neděli evidovala 12 nových případů nákazy koronavirem, což je o čtyři méně než v sobotu. Nemoci COVID-19 nově nikdo nepodlehl, informovala s odvoláním na prohlášení čínské národní zdravotní komise agentura Reuters.

Osm nakažených si infekci přivezlo ze zahraničí, což je o jednoho méně než předchozí den. Čtyři zbývající se nakazili v Číně, tři z případů se potvrdily v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang, jež hraničí s Ruskem. Jednoho nakaženého nově zaznamenala sousední autonomní oblast Vnitřní Mongolsko.

Čína do své statistiky nezahrnuje pacienty bez klinických příznaků, jako jsou horečka či kašel, takových případů nově přibylo 49. V sobotu bylo bezpříznakových pacientů 44. Celkový počet nakažených v Číně, kde byl virus na konci loňského roku poprvé potvrzen, dosáhl podle oficiálních čísel 82 747. Nemoci zde podle čínských úřadů podlehlo 4632 lidí.