V severní Itálii se zřítil silniční most. Správce loni tvrdil, že žádné nebezpečí nehrozí

U severoitalského města Aulla, zhruba v půli cesty mezi Janovem a Florencií, se zřítil silniční most. Při neštěstí se zranili dva řidiči. Agentura Reuters připomněla, že za normálních okolností jde o rušnou silnici, kvůli opatřením proti šíření koronaviru ale byl provoz na mostě omezený. Komunikaci podle Reuters provozuje státní správce silnic ANAS.

Celý most, dlouhý zhruba 400 metrů, se zřítil z výšky sedm až osm metrů kolem půl jedenácté. Oba řidiči, kteří přes něj v okamžiku kolapsu přejížděli, vyvázli s lehkými zraněními a záchranáři je převezli do nemocnice. Podle serveru deníku La Repubblica jeden zraněný řidič skončil v Pise a druhý v Sant'Andrea della Spezia.

Jednoho z řidičů přepravila do nemocnice helikoptéra, jeho stav není vážný. Druhý muž, zaměstnanec společnosti Telecom, se z vozu dostal sám a není zraněný. Obě vozidla zůstala na zhroucené vozovce.

Události ČT: V severní Itálii se zřítil silniční most (zdroj: ČT24)

„Nejprve rachot a potom zvuk, jako když se sype kamení,“ popisují zřícení mostu obyvatelé přilehlé obce Caprigliola. Podle místních byl také na místě silně cítit plyn. Při zřícení mostu se totiž narušilo i jeho vedení. Dodávky společnost Italgas obratem zastavila.

Deník La Repubblica také napsal, že na mostě Albiano Magra se loni na podzim objevila prasklina zvětšená hojnými dešti, které si všimlo také mnoho motoristů. Stavbu 3. listopadu zkontrolovali technici firmy ANAS. Správce silnice vzápětí uvedl, že nehrozí žádné nebezpečí. U kontroly byl přítomen i radní z města Aulla a policisté.

Starosta města Roberto Valettini v posledních měsících společnosti ANAS poslal tři dopisy, v nichž ji informoval o problémech konstrukce. Uvedl v nich mimo jiné, že most o dvou protisměrných jízdních pruzích používají kvůli okolním uzavírkám naložené kamiony.

Dokumentaci o listopadové kontrole si už od provozovatele silnice vyžádala ministryně dopravy Paola De Micheliová.

„Zřícení (mostu) se jen šťastnou náhodou nestalo tragédií –⁠ vlivem uzavírek kvůli koronaviru nebyla žádná doprava,“ konstatoval šéf odborů UPI Michele de Pascale. Mělo by podle něj být jasné, že když místní správa hlasitě upozorňuje na naléhavost údržby infrastruktury, není to žádný alarmismus.

„Kolik času bude muset uplynout a kolika tragických neštěstí ještě budeme svědky, než se země začne vážně, kompetentně a s odpovídajícími zdroji zabývat státní infrastrukturou?“ reagoval ligurský zastupitel pro infrastrukturu Giacomo Giampedrone.

V srpnu 2018 se v Janově odehrála podstatně větší tragédie, když se tam zřítil dálniční viadukt. Jedno z nejhorších neštěstí svého druhu v moderních evropských dějinách si tehdy vyžádalo 43 mrtvých.