Vrah slovenského novináře Kuciaka a jeho partnerky dostal 23 let vězení. Prokurátor se odvolá

Události: Vraha Jána Kuciaka a jeho partnerky poslal soud na 23 let do vězení (zdroj: ČT24)

Vraha slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové poslal soud do vězení na 23 let. Bývalý voják Miroslav Marček, který se k oběma vraždám už dříve přiznal, si verdikt nevyslechl. Požádal o líčení v nepřítomnosti a specializovaný trestní soud mu vyhověl. Verdikt není pravomocný, prokurátor se odvolá. Vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marián Kočner, jenž vinu v případu odmítl. Marček byl v rámci procesu obžalovaný ještě z vraždy podnikatele Petera Molnára, ke které se též přiznal.

Soud Marčekovi vyměřil mimořádně snížený trest, původně mu hrozilo 25 let vězení nebo doživotí. Mírnější trest soud zdůvodnil tím, že obžalovaný se významnou měrou podílel na objasnění trestné činnosti.

„Soud vyslal tímto trestem signál, že doznání má význam. Pomáhat orgánům činným v trestním řízení má smysl, a to nejen při těchto zvlášť závažných násilných trestných činech,“ řekla předsedkyně senátu Ružena Sabová.

Soud Marčekovi kromě jiného také přikázal zaplatit nemajetkovou újmu rodičům Kuciaka v celkové výši 140 tisíc eur (3,85 milionu korun) a matce Kušnírové ve výši 70 tisíc eur (1,93 milionu korun).

Prokurátor navrhoval 25 let, obhajoba nižší trest

Psycholog Robert Máthé u soudu uvedl, že prognóza Marčekovy resocializace není příznivá. Obžalovaného označil za egocentrického, méně přizpůsobivého, bez projevu emocí a za osobu, která potlačuje agresivní tendence. Přiznání k vraždám psycholog ocenil, Marčekův projev lítosti ale nepovažuje za autentický.

„Jeho (Marčekova) náprava není vyloučena. Teoreticky existuje naděje na jeho převýchovu,“ řekl ve své závěrečné řeči prokurátor, který navrhoval 25 let vězení a po vynesení rozsudku oznámil odvolání k nejvyššímu soudu.

V závěrečné řeči prokurátor zároveň tvrdil, že nejsou splněné podmínky pro uložení doživotí. Podle něj by se bez Marčekova doznání nepodařilo vyšetřit loupežnou vraždu podnikatele Petera Molnára z roku 2016, ke které se Marček také přiznal a která je součástí obžaloby v Kuciakově případu.

Právní zástupce matky Kušnírové se v závěrečné řeči naopak vyslovil pro to, aby soud vyměřil nejpřísnější možný trest, tedy doživotí. Marčekův obhájce zase žádal pro svého klienta mimořádné snížení trestu pod hranici 25 let, a to i v souvislosti s přiznáním viny.

Policie původně považovala za vraha Szabóa

Slovenská média připomenula, že v dřívější výpovědi Marčeka o průběhu Kuciakovy vraždy byly proti zajištěným důkazům rozpory. Policie jako vraha původně označila Marčekova bratrance a dalšího obviněného Tomáše Szabóa.

Podle Marčeka mu bývalý policejní vyšetřovatel Szabó při vraždě Kuciaka dělal řidiče a byl s ním i při loupežné vraždě Molnára. Psycholog u soudu připustil možnost, že Marčekova povaha mohla ovlivnit jeho paměť.

Zpravodaj ČT Obrovský: Nižší trest má být podle soudkyně signálem dalším pachatelům, aby spolupracovali (zdroj: ČT24)

Líčení bylo kvůli pandemii posunuto

K dvojnásobné vraždě se Marček přiznal na začátku letošního roku, specializovaný trestní soud pak jeho případ vyloučil k samostatnému procesu. Líčení bylo původně vypsáno na jiné termíny, které soud kvůli pandemii koronaviru zrušil.

„Původně předsedkyně senátu naplánovala dva jednací dny, jeden v březnu a jeden v dubnu, kvůli pandemii a souvisejícím opatřením ale tyto termíny zrušila a naplánovala jen dnešek,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Líčení se konalo za přísných bezpečnostních opatření právě i kvůli pandemii choroby COVID-19. Předsedkyně senátu umožnila vstup do budovy soudu jen zástupcům tří slovenských médií včetně veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska, který stejně jako portál Aktuality.sk přinesl na svém webu zvukový přenos z líčení. 

Obviněných bylo původně pět

Proces v případu Kuciakovy vraždy je nejsledovanějším soudním případem v novodobé historii Slovenska. Na jeho zahájení letos v lednu se akreditovaly desítky domácích i zahraničních novinářů. Marček se tehdy přiznal nejen k vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale i k tomu, že v roce 2016 při loupeži zastřelil podnikatele Molnára.

Bývalý voják Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu Kuciakovy vraždy, který přiznal vinu. Ještě loni uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který přistoupil na trest vězení 15 let.

Kuciakovu vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marián Kočner ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku vraždy podle obžaloby Kočnerova známá a další obžalovaná Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Szabóa, jenž spolupracoval s Marčekem. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu odmítli.

Vražda vyvolala na Slovensku největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi, kvůli které odstoupil z funkce premiéra šéf sociálních demokratů (Smer-SD) Robert Fico. V čele vlády ho nahradil místopředseda Smeru-SD Peter Pellegrini, jehož vládu po porážce strany v letošních parlamentních volbách vystřídala čtyřčlenná koalice pod vedením premiéra Igora Matoviče.