Tato bouře odhalila ego i sounáležitost, řekl papež František v mimořádném požehnání Urbi et Orbi

Mimořádné požehnání Urbi et Orbi papeže Františka (zdroj: ČT24)

Kvůli koronavirové pandemii udělil papež František mimořádně požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu). Obvykle tak činí pouze o Vánocích a Velikonocích. V požehnání vyzval k jednotě, solidaritě a pokoře. „Neslyšeli jsme chudé, neprozřeli jsme tváří v tvář válkám a nespravedlnostem. Je čas si vybrat mezi tím, na čem záleží, a tím, co pomíjí,“ zdůraznil František. Poděkoval také zdravotníkům i pracovníkům, kteří zajišťují chod společnosti. Požehnání pronesla hlava církve bez přítomnosti věřících.

„Tato bouře snímá masku a ukazuje naši zranitelnost, odhaluje povrchní jistoty, na kterých jsme vystavěli naše plány a zvyky,“ řekl papež František v úvodu požehnání. „V bouři spadly stereotypy, jimiž jsme zastírali své ego. A byla odhalena sounáležitost.“

„V tomto světě jsme se hnali vpřed plnou rychlostí a měli jsme dojem, že jsme schopní všeho. Chtiví zisku jsme se nechali pohltit, nezastavili jsme se, neprozřeli jsme tváří v tvář válkám a nespravedlnostem. Neslyšeli jsme chudé ani nářek planety. Pokračovali jsme a mysleli jsme si, že budeme v nemocném světě těmi zdravými,“ upozornil papež.

Podle něj je pandemie příležitostí: „Vybrat si mezi tím, na čem záleží, a tím, co pomíjí. Oddělit to, co je nezbytné, od toho, co nezbytné není. Je to čas usměrnění běhu života.“

Papež František
Zdroj: Yara Nardi/Reuters/Pool

„Nepochybně se dnes píší rozhodující události našich dějin. Lékaři, ošetřovatelé, uklízečky, lidé v supermarketech, dopravci, dobrovolníci, kněží a mnoho dalších, ti pochopili, že nikdo se nezachrání sám,“ poděkoval jim papež. „Kolik jen lidí denně prokazuje trpělivost a dodává naději, snaží se nerozsévat paniku, nýbrž sdílenou odpovědnost. Kolik matek, otců, učitelek a učitelů ukazuje našim dětem nepatrnými všedními gesty, jak čelit, jak překonat krizi.“

František vyzval k sounáležitosti, solidaritě a naději. „Dej, Pane, sílu lékařům, zdravotníkům a zdravotnictvím, kteří se starají o nemocné. Dej každému odpovědnost, aby se choval s respektem k ostatním, abychom na nakažené nehleděli jako na nepřátele, ale jako na lidi, kteří potřebují pomoci,“ modlil se papež.

„Je nám jasné, že všichni jsme na jedné lodi, všichni jsme slabí a dezorientovaní, zároveň ale důležití a potřební, neboť my všichni jsme byli povoláni, abychom společně veslovali,“ zdůraznil.

„Moje síly jsou omezené, ale mohu zavolat tomu, kdo se cítí být sám. Povzbudit ho. Mohu pomoci jako dobrovolník, jako ten, kdo se stane alespoň na dálku společníkem toho, kdo to potřebuje,“ dodal papež.

Papež František uděluje mimořádné požehnání Urbi et orbi
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Modlitba za konec pandemie

Papež se už ve středu společně s věřícími z celého světa pomodlil za konec koronavirové pandemie. K jeho modlitbě se připojili i ortodoxní, anglikánští či protestantští církevní představitelé.

Už předtím Vatikán kvůli šíření nákazy oznámil, že až do odvolání bude možné modlitby papeže a jeho audience sledovat jen on-line. Kvůli pandemii se také letos budou všechny liturgické obřady velikonočního týdne na vatikánském Svatopetrském náměstí konat bez věřících.

Vatikán kromě toho vydal dekret, který umožňuje i biskupům a kněžím v zemích postižených pandemií nemoci COVID-19 provádět v době Velikonoc liturgické obřady bez věřících. Mohou je podobně jako Vatikán lidem zprostředkovat prostřednictvím živého internetového vysílání.

Podle tohoto dekretu se má také letos vynechat tradiční mytí nohou na Zelený čtvrtek, které odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před ukřižováním a zpravidla se odehrává v kostele.

Papež měl dva negativní testy na koronavirus

Vatikán tento týden oznámil, že eviduje čtyři případy nákazy koronavirem. Všichni infikovaní byli buď hospitalizováni, nebo jsou v domácí karanténě. 

Podle listu Il Messaggero se nákaza prokázala i u kněze, který dlouhodobě žije v Domě svaté Marty, v němž bydlí od roku 2013 i papež František. Podle listu La Stampa ale pontifik dbá na preventivní opatření a nějakou dobu už například nejí s ostatními ve společné jídelně.

Papež se už testu na koronavirus podrobil, podle deníku Il Messaggero byl negativní. Jednalo se již o druhý papežův test na koronavirus, ten první byl proveden začátkem března, kdy se František necítil dobře. I tehdy byl test negativní a Vatikán uvedl, že papež je pouze nachlazen.