Benedikt XVI. si zachovává svůj vliv i v době Františka. Vatikán ale nechce o dvou papežích ani slyšet

Sedm let po svém nečekaném odstoupení nedokáže Benedikt XVI. zůstat diskrétně ve stínu svého argentinského nástupce Františka. Nechtěně tak probouzí domnění, že jsou zde dva vzájemně spolu soupeřící papežové, píše agentura AFP.

Nezvyklé soužití papeže na odpočinku a úřadujícího papeže dlouho nic zásadního nenarušilo. Emeritní papež Benedikt XVI. však jako erudovaný teolog po svém odstoupení v roce 2013 pokračoval v tom, co má nejraději – v psaní o velkých církevních tématech. A právě to v minulých týdnech vyvolalo ve Vatikánu pnutí.

Papež František se nedávno vyjádřil k říjnové synodě o Amazonii, kde většina biskupů z této oblasti podpořila možnost svěcení ženatých mužů v odlehlých částech Amazonie. O tomto návrhu se ale František vůbec nezmínil.

Už v půlce ledna přitom vyšla kniha podepsaná Benediktem XVI. a tradicionalistickým guinejským kardinálem Robertem Sarahem, která pranýřovala závěry synody a obhajovala celibát kněží. Potěšila všechny Františkovy odpůrce a podle některých pozorovatelů ve Vatikánu současného papeže značně rozrušila.

Zvláštní tajemník emeritního papeže, německý arcibiskup Georg Gänswein, nakonec vysvětlil, že Benedikt XVI. poslal jeden ze svých článků africkému kardinálovi, aby mu umožnil „použít jej podle uvážení“. Projekt knihy sepsané společně s kardinálem Sarahem však Benedikt neschválil.

Gänswein, který je také pověřen organizací Františkových audiencí, se po boku úřadujícího papeže neobjevil od doby, co polemická kniha o celibátu vyšla. Prelát byl vyzván, aby se lépe staral o papeže na odpočinku. 

Už loni v dubnu se Benedikt XVI. postavil proti Františkovi v otázce skandálů se sexuálním zneužíváním v dlouhém textu, kde tento jev vysvětloval sexuální revolucí ze 60. let.

„Konec řečí o dvou papežích“

Kardinál Pietro Parolin, který zastává funkci státního sekretáře, druhou nejvyšší ve Vatikánu, řeči o dvou papežích rezolutně odmítá. „Skončeme už s tím, že bychom mluvili o dvou papežích, protože je jen jeden papež, ten, který byl uveden na papežský stolec, tedy František,“ zdůraznil Parolin.

V roce 2016 přitom konzervativec Gänswein usoudil, že „nejsou dva papežové, ale de facto rozšířený úřad, s aktivním členem a rozjímajícím členem“.

Kardinál Georg Gänswein s papežem Františkem
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Takové nejednoznačné řeči jsou podle agentury AFP požehnáním pro tvrdé tradicionalistické křídlo, které považuje Františka za nelegitimního a interpretuje vše, co německý teolog napíše, jako kritiku vůči jeho nástupci.

Sám Benedikt XVI. se rozhodl být emeritním papežem (jako biskupové na odpočinku) a ve zdech Vatikánu nadále nosí bílou sutanu. „Je jen jeden papež,“ prohlašoval vždy. Představitelé církve nyní vyzývají, aby bylo jeho zatím přinejmenším nejasné postavení lépe a přesněji definováno.