Džihádisté zaútočili na kostel v Burkině Faso. Obětí jsou přes dvě desítky

Při útoku na protestantský kostel přišlo v neděli na severu Burkiny Faso o život 24 lidí a dalších 18 utrpělo zranění. Informoval o tom místní guvernér. Provedli ho džihádisté, kteří mají od roku 2015 v této africké zemi na svědomí životy asi 750 lidí. Dalších 600 tisíc jich kvůli náboženskému a etnickému násilí muselo opustit domovy, upozornila agentura AFP.

„Ozbrojená teroristická skupina zaútočila na kostel ve vesnici Pansi při nedělní bohoslužbě,“ uvedl bezpečnostní zdroj. Útočníci zabili i pastora. Zranění byli následně evakuováni do dvou nedalekých vesnic. Po útočnících úřady stále pátrají.

„Je těžké nyní vyhodnocovat situaci, neboť obyvatelé (vesnice) po útoku uprchli,“ řekl AFP obyvatel nedaleké vesnice Sebba, kde podle něj panuje strach. 

Džihádistická skupina zaútočila i 10. února v Sebbě, kdy unesla z domu místního pastora sedm lidí. O tři dny později bylo pět z nich včetně pastora nalezeno mrtvých. Dvě ženy únos přežily bez zranění. Na severu Burkiny Faso v minulosti džihádisté zabili také několik imámů, tedy muslimských duchovních.

Podobné útoky jsou podle AFP stále častější, a to i v sousedních Mali a Nigeru. Jen loni při útocích džihádistů v těchto třech zemích podle OSN zahynuly čtyři tisíce lidí.

Proti radikálům zasahují tisíce Francouzů

Bezpečnostní situaci se tam snaží zlepšit francouzská armáda. V neděli byl na základně v Burkině Faso nalezen mrtvý francouzský voják, napsala AFP s tím, že příčina jeho smrti je zatím v šetření. Voják působil ve francouzské protiteroristické misi Barkhane.

Francie tuto operaci zahájila v srpnu 2014 a loni vyzvala k účasti evropské spojence. Členové mise v severní Africe začátkem února zneškodnili více než třicet islamistů operujících v Mali, Nigeru a Burkině Faso.

Paříž aktuálně do regionu vysílá posily a její kontingent by se měl do konce měsíce rozrůst ze 4500 na 5100 vojáků.