Šéf FBI: Komunistická Čína je největší hrozbou pro USA. Špioni kradou technologie i výzkum

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) plnící roli kontrarozvědky označil čínský komunistický režim za největší hrozbu pro Spojené státy. Snaží se totiž krást technologie „všemi dostupnými prostředky“. Ředitel FBI Christopher Wray oznámil, že úřad vyšetřuje asi tisíc takových případů. Týkají se obrany, zdravotnictví i průmyslu. O hrozbě čínské špionáže píše i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo Bezpečnostní informační služba.

Čínští technologičtí špioni podle Wraye působí na celém území USA a ve všech průmyslových odvětvích. Dodal, že agresivně využívají otevřenosti amerického univerzitního prostředí, kde si zakládají vlastní buňky.

Podle ředitele Národního kontrarozvědného a bezpečnostního centra Williama Evaniny se Číňané zaměřují nejvíc na letectví a elektromobilitu. Snaží se ukrást i obchodní tajemství, výsledky akademického výzkumu, data o obraně země, software pro větrné turbíny či vysoce pokročilou lékařskou technologii. Čína přitom podle něj nejen usiluje o krádež informací, ale také se snaží přesvědčit vědce a další lidi, aby se přidali do jejích služeb.

Miliardové ztráty

Evanina odhadl, že každoroční ztráty spojené s krádežemi obchodních tajemství a know-how se pohybují mezi 300 a 600 miliardami dolarů (6,8 až 13,6 bilionu korun). „Dlouhodobá existenciální hrozba pro bezpečnost naší země skutečně existuje,“ prohlásil.

Američtí zpravodajští činitelé uvedli několik nedávných případů, které podle nich hrozbu ilustrují. Jednalo se například o zatčení výzkumníka z nemocnice v Bostonu, který se snažil propašovat biologický materiál do Číny.

Americké ministerstvo spravedlnosti rovněž minulý týden obvinilo profesora Charlese Liebera z vedení katedry chemie a chemické biologie Harvardovy univerzity, že lhal vyšetřovatelům ohledně milionů dolarů, které obdržel od Číny, a také o své účasti v čínském programu hledání vědeckých talentů.

Úřady Spojených států však dávají jasně najevo, že jejich zesílený dohled nad akademiky a výzkumníky nemíří jen na občany Číny, ale na ty, u nichž existuje podezření, že pro Čínu kradou americká tajemství. „Aby bylo jasno, zde nejde o Číňany jako takové, a rozhodně se nezaměřujeme na Američany původem z Číny,“ prohlásil šéf FBI Wray. „Jde tady však o čínskou vládu a Komunistickou stranu Číny,“ dodal.

5G

Ministr spravedlnosti William Barr ve čtvrtek prohlásil, že Spojené státy ohrožuje také čínské úsilí o dominanci na poli mobilních sítí páté generace (5G). Spojené státy a jejich nejbližší spojenci by podle něj měli „aktivně zvážit“ návrhy na „americké vlastnictví kontrolního podílu“ ve firmách Ericsson a Nokia: „Pokud by za jednou či oběma firmami stály náš velký trh a finanční síla, udělalo by to z nich mnohem impozantnějšího konkurenta.“

Spojené státy firmu Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování sítí 5G a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma tvrdí, že ji Washington chce od sítí nové generace odříznout proto, že žádná americká firma nemůže nabídnout odpovídající technologii za konkurenceschopnou cenu.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.