Polsko a Rusko se přou kvůli holocaustu. Duda kvůli tomu odmítl přijet do Izraele

Horizont ČT24: Roztržka mezi Polskem a Ruskem kvůli holocaustu zasáhla do vzpomínkových akcí (zdroj: ČT24)

V jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem začaly vzpomínkové akce na výročí osvobození Osvětimi. Do Izraele se sjely stovky oficiálních hostů z celého světa. Připomínkové akce se ale odmítl zúčastnit polský prezident Andrzej Duda. Narozdíl od ruského prezidenta Vladimira Putina nedostal prostor pronést projev. Hlavní slavnostní shromáždění se bude konat ve čtvrtek.

Skoro padesát státních delegací, deset tisíc policistů v ulicích a uzavřené hlavní silnice. Fórum konané v Jeruzalémě k 75. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, je asi největší mezinárodní akcí, kterou kdy Izrael hostil. Kromě symbolického a pietního rozměru se do ní ale promítá i politika.

Odmítnutý projev

V Jeruzalémě se vedle sebe objeví zajímavé kombinace státníků, například republikánský viceprezident USA Mike Pence a předsedkyně dolní komory amerického kongresu za demokraty Nancy Pelosiová, ale také ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

„V jednom případě je pozoruhodná spíš neúčast než účast. A to u polského prezidenta Andrzeje Dudy,“ upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Duda se rozhodl, že na připomínkovou akci do Jeruzaléma nedorazí poté, co organizátoři odmítli jeho žádost o proslov. Fórum přitom nepořádá stát Izrael, ale ruský oligarcha Vjačeslav Moše Kantor.

„Nejvíc obětí holocaustu tvořili polští občané. A polský prezident nedostane slovo? Řekl jsem to jasně, je to překroucení historické pravdy!“ vysvětlil Duda. V Jeruzalémě chtěl představit polský pohled a hlavně se bránit případným slovům šéfa Kremlu.

Ruští politici v minulých týdnech Poláky obvinili, že nacistům usnadnili vyvražďování Židů. Nebo že Polsko přispělo k rozpoutání druhé světové války. „Snaží se přesvědčit (státníky), aby ve svých projevech přijali polský pohled na ruský přístup k druhé světové válce. To jsou nestoudné metody,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Je mi to líto, ale prezident Putin vědomě šíří historické lži. Dělá to účelově. Pokouší se tak vymazat odpovědnost stalinského Ruska za rozpoutání druhé světové války spolu s nacistickým Německem,“ míní Duda.

Šustrová: Putin vede antipolskou kampaň

Podle publicistky a bývalé předsedkyně rady Ústavu pro studium totalitních režimů Petrušky Šustrové vede Putin antipolskou kampaň a je přirozené, že se Dudy dotklo, že má vystoupit ruský prezident a nikoliv on. Připomněla, že Polsko má současně velice pošramocené vztahy s Izraelem.

„Netanjahuovi jde dnes evidentně daleko víc o dobré vztahy s Putinem než s Polskem,“ myslí si také publicista, bývalý diplomat a odborník na Polsko Petr Janyška.

Slova ruských politiků mezitím jako překrucování historických faktů odsoudil jednohlasně polský Sejm, diskutoval o nich i Evropský parlament. Poláci navíc vnímají izraelské fórum o holocaustu jako konkurenční akci k připomínce 75. výročí osvobození koncetračního tábora v Osvětimi. I na tu se do Polska sjedou desítky delegací z celého světa.