Spojené státy vraždou Solejmáního ukázaly, že jsou teroristé, prohlásil íránský vůdce Chámeneí

Události: Do čela modliteb v Íránu se poprvé po osmi letech postavil nejvyšší duchovní vůdce (zdroj: ČT24)

Írán je schopen čelit arogantní moci Spojených států, je to důkaz, že za námi stojí bůh. V Teheránu to prohlásil nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chámeneí, který poprvé od roku 2012 vede páteční modlitby. Íránský režim čelí tvrdé kritice poté, co armáda přiznala sestřelení civilního letadla. Do ulic pak vyšly tisíce lidí. Chámeneí ale v projevu zdůraznil, že miliony Íránců oplakávaly smrt generála Kásima Solejmáního zabitého Američany.

Podle íránských sdělovacích prostředků byla Velká mešita v Teheránu do posledního místa zaplněna několik hodin před začátkem modlitby a lidé naplnili i nádvoří. Věřící na místo svážely autobusy.

Chámeneí prohlásil, že den, kdy Írán v odvetě za zabití Solejmáního zaútočil na americké základny v Iráku, byl „dnem božím“. Islámská republika podle něj úderem „nafackovala arogantní velmoci“. To považuje za důkaz, že bůh stojí za Íránem.

Pro Washington je to ostuda, hodnotí Chámeneí útok na generála

Nejvyšší duchovní vůdce označil Solejmáního za nejmocnějšího velitele fronty odporu v regionu. Brigády Kuds mají být podle Chámeneího považovány za „humanitární organizaci vyznávající lidské hodnoty“. Tyto oddíly bojují v Sýrii a podporují spojence v Libanonu, Iráku i Jemenu.

Vražda íránského generála podle Chámeneího „zostudila celou americkou administrativu a odhalila teroristickou povahu USA“. Chámeneí také kritizoval stupňující se protiíránské sankce po loňském vypovězení jaderného dohody Spojenými státy.

Sestřelení ukrajinského letadla označil íránský vůdce za „tragický, velmi smutný incident“. Protesty kvůli této tragédii však mají podle Chámeního zastínit vraždu Solejmáního. Nepřátelé Íránu se podle něj snaží zneužít tragédie k oslabení pozic revolučních gard.

K jaderné dohodě, která byla sjednána v roce 2015, již USA vypověděly a Írán ji přestal dodržovat, Chámeneí řekl, že je Írán připraven vyjednávat dále s kýmkoli kromě USA. Třem evropským signatářům, kteří se snaží dohodu udržet při životě, ale podle něj nelze důvěřovat.

Zpravodaj ČT Černohorský komentuje projev Chámeneího (zdroj: ČT24)

Íránský lídr považuje Trumpa za klauna

Amerického prezidenta Trumpa Chámeneí označil za klauna, který podporu íránskému národu jenom předstírá. Ve skutečnosti podle něj americký prezident Íránu „vrazí dýku do zad“. USA se prý snaží zemi rozdělit a vyvolat občanský konflikt.

Chámeneí vyzval občany k jednotě a účasti v únorových parlamentních volbách. Západní země jsou podle něj slabé na to, aby je přinutily klesnout na kolena.

„Chámeneí se podle očekávání snažil vyburcovat veřejnost a odvrátit pozornost od tragického sestřelení ukrajinského letadla zpět k zabití velitele revolučních gard a následné íránské odvetě,“ komentoval projev zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Revoluční gardy jsou přímo podřízené Chámeneímu a byly to právě ony, kdo se po pár dnech přiznal k sestřelení ukrajinského letounu,“ připomněl Černohorský.

V Teheránu se má po pátečních modlitbách konat protestní shromáždění, které odsoudí USA a jejich útok na Solejmáního.

Interview ČT24 s předsedou zahraničního bezpečnostního výboru Senátu Pavlem Fischerem (zdroj: ČT24)

Solejmání velel jednotkám revolučních gard, které působí mimo území Íránu. Raketa z amerického dronu ho zabila spolu s několika dalšími lidmi 3. ledna při útoku v Bagdádu na příkaz prezidenta Donalda Trumpa.

Írán o pět dní později raketami zaútočil na dvě základny v Iráku, kde působí Američané. USA původně tvrdily, že tyto útoky způsobily jenom hmotné škody, nově armáda přiznala, že zraněno bylo 11 Američanů. V den odvetného útoku také íránská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské letadlo a zabila 176 lidí na jeho palubě.