Nigerijci deportovaní z Chorvatska měli zřejmě kromě účasti na turnaji zálusk i na azyl

Příběh dvou Nigerijců, který 3. prosince přinesl bosenský server Žurnal, byl zřejmě složitější, než se zdálo. Muži tehdy řekli, že přijeli do Chorvatska na turnaj ve stolním tenise a po něm si vyrazili do města bez dokladů, které zapomněli v hotelu. Zastavila je prý policie, která je násilím donutila přejít hranici do Bosny a Hercegoviny a tamního uprchlického tábora. Nyní chorvatské úřady říkají, že muži od počátku plánovali v Evropě zůstat a pingpong ani neuměli.

Chorvatský deník Jutranji list přináší informace policie, že muži jménem Abia Uchenna Alexandro a Eboh Kenneth Chinedu si ještě před zadržením nechali propadnout letenky. Kvůli tomu jim také propadla víza.

Cituje i činovníka ministerstva vnitra Zorana Ničena, podle nějž s sebou neměli pálky a prohráli všechny zápasy. Policie prý případ, že na sportovní turnaj přiletí lidé se záměrem požádat o azyl, nezaznamenala poprvé.

Třetí z pěti členů jejich týmu se podle chorvatských úřadů pokusil přejít do Slovinska, což se mu nepovedlo a pak v Chorvatsku požádal o azyl.

Policie nevyvrací fakt, že muže donutila odejít do Bosny a Hercegoviny.

Některé humanitární organizace již dlouho chorvatské úřady obviňují z toho, že nezákonně posílají migranty zpět přes bosenské hranice. Chorvatská policie také podle nich utečence bije, okrádá a ničí jim telefony, aby jimi nemohli policisty natáčet, píše The Guardian. Chorvatské úřady tvrdí, že k migrantům přistupují v mezích zákona a humánně.