„Prezident USA není král.“ Trumpův exporadce musí svědčit v Kongresu, rozhodla soudkyně

Americký federální soud rozhodl, že bývalý poradce nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa Don McGahn musí vypovídat před kongresovým výborem o prezidentově snaze bránit nyní již ukončenému vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách v roce 2016. Podle komentáře CNN jde o překvapivý verdikt, který se týká obecnější debaty ohledně prezidentské moci v USA a mohl by ovlivnit i vyšetřování Trumpa v ukrajinské kauze. McGahn se proti verdiktu zřejmě odvolá.

McGahn byl významným svědkem při vyšetřování zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který úlohu Moskvy v amerických prezidentských volbách objasňoval. V závěrečné zprávě z letošního dubna Mueller konstatoval, že Rusko do voleb zasahovalo, ale že Trump a ani jiný člen jeho štábu s Moskvou vědomě nespolupracovali.

Demokraté se McGahna chtějí ptát na možné Trumpovy obstrukce, protože tento bod ponechal Mueller otevřený bez jasného závěru.

„Řečeno zjednodušeně, hlavním shrnutím uplynulých 250 let americké historie je, že prezidenti nejsou králové. Je nesporné, že současní i bývalí zaměstnanci Bílého domu pracují pro Američany a že přísahali chránit a hájit ústavu Spojených států,“ zdůraznila washingtonská soudkyně Ketanji Brownová Jacksonová.

Odmítla tak argument Trumpovy administrativy, že současní i bývalí vysoce postavení úředníci Bílého domu nemohou být přinuceni svědčit před Kongresem.

Bílý dům nechce, aby exporadce promluvil

O McGahnovu výpověď usiluje právní výbor Sněmovny reprezentantů, který je jako celá dolní komora pod kontrolou demokratů. Výbor si někdejšího poradce předvolal v dubnu, aby kongresmanům odpověděl na otázky týkající se Trumpova přístupu k vyšetřování ruského vlivu.

Bílý dům ale McGahnovi zabránil, aby obsílce vyhověl. V srpnu se proto výbor obrátil na federální soud, který se nyní za kongresmany postavil.

„Jakkoli zaneprázdnění či nepostradatelní prezidentští poradci mohou být a ať mají jakkoli blízko k citlivým domácím a národněbezpečnostním projektům, prezident nemá pravomoc zbavit je povinností vyžadovaných zákonem,“ zdůvodnila verdikt Brownová Jacksonová.

Rychlé předvolání McGahna se ale neočekává, protože verdikt bude patrně vzhledem k předpokládanému odvolání pozastaven do doby, než rozhodne soud vyšší instance. To také naznačil McGahnův právní zástupce William Burck.

Pondělní rozsudek by podle AP mohl nicméně demokratické kongresmany povzbudit k nové snaze předvolat si další vysoce postavené úředníky včetně bývalého Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona.

Šéf dalšího sněmovního výboru pro tajné služby Adam Schiff již vyzval ty, kteří obsílky na prezidentův příkaz neuposlechli, aby se rozhodli, zda budou sloužit vlasti, nebo prezidentovi, který věří tomu, že stojí nad zákonem.

Rozsudek může ovlivnit svědectví v ukrajinské kauze

Demokraté v Kongresu mezitím zahájili vyšetřování Trumpa, které se týká jeho ukrajinské politiky. Sněmovna zjišťuje, zda Trump činil na Kyjev nátlak kvůli vyšetřování svého politického soka Joea Bidena, což ale prezident popírá.

Ukrajinská kauza může vyústit v podání ústavní žaloby na Trumpa a vést k jeho případnému sesazení z funkce, což je ale vzhledem k současnému rozložení sil v Kongresu nepravděpodobné.

Podle expertů by však mohl pondělní verdikt položit právní základ pro přinucení dalších bývalých i nynějších Trumpových poradců ke spolupráci s kongresmany také při impeachmentovém vyšetřování. CNN poznamenala, že Bílý dům soudním rozhodnutím přišel o jeden ze způsobů, jak vyšetřování blokovat.