Kuba rozšiřuje svou obchodní síť. V některých prodejnách ale nakoupí pouze majitelé dolarů

V rámci oslav pětistého výročí založení Havany dokončily kubánské úřady i rekonstrukci možná nejslavnější tamní tržnice Cuatro Caminos. Vláda zároveň nedávno otevřela obchody, kde mohou Kubánci platit přímo v dolarech, které dostávají od příbuzných v exilu.

Přestřihnutá páska a potlesk spokojených investorů. Oprava tržnice Cuatro Caminos trvala dlouho. Na jejím otevření, naplánovaném na pětisté výročí Havany, se přesto předávaly i řády a diplomy dělnickým skupinám, které se na náročném projektu podílely.

„Stálo nás obrovské úsilí a spoustu hodin, než jsme ušlechtilý úkol splnili a odevzdali dílo takového rozsahu našemu hrdinskému lidu,“ uvedla vedoucí investic do rekonstrukce tržnice Dolores Díazová Álvarezová. 

Jen kupujte, když máte dolary

Slavnostní otevření proběhlo s vyloučením veřejnosti. Lidé si připravené regály plné ovoce zatím fotili jen přes okno. Na ceny spotřebního zboží v prvním patře nedohlédli. To se na rozdíl od jídla bude podávat za volně směnitelnou měnu, a ne za kubánské peso. Například dekorativní závěs tu vyjde zhruba na dvě třetiny průměrného měsíčního platu. 

Kdysi lidová tržnice se opravovala celé čtyři roky a za tu dobu se z ní stalo moderně vyhlížející obchodní centrum. Otevření pro veřejnost provázel takový zájem, že na něj musela dohlížet policie.

Stovka policistů davy neuřídila. Tržnice nápor nezvládla a po několika hodinách musela své brány dočasně znovu uzavřít. Podobné scény se přitom odehrávaly i u nedávno otevřených dolarových obchodů.

Všichni jsou si rovni, ale…

„Zdá se mi to dobré pro ty, kdo dostávají peníze zvenčí nebo mají přístup k dolarům. Ale nevím, jestli je to řešení, protože většina lidí podle mě dolary nevidí,“ prohodila zákaznice Rosa María Menezesová. 

Takoví lidé jsou odkázáni na tradiční trhy a na zboží prodávané na příděl. A nic na tom zatím nemění ani nákladné rekonstrukce, které doprovázely narozeniny Havany.