Místo mafie raději boxovat do kostela. Neapolská bazilika láká mladé

Horizont: Box v italském kostele (zdroj: ČT24)

Katolický kostel v italské Neapoli se vedle věřících pravidelně otevírá i zájemcům o box. Nadšení nezaměstnané mládeže je takové, že tamní kněz musí mnoho sportuchtivých pro nedostatek místa odmítat. Své potomky do ringu vodí i otcové, kteří pracovali pro místní mafii a chtějí pro děti lepší budoucnost.

Třikrát týdně padají v neapolské bazilice zasvěcené Panně Marii tvrdé rány pěstí. V ringu se pravidelně objevuje i Nico Rodrigues. Jeho matka pochází z Kapverd, otce nikdy neviděl. Sám nikdy neopustil rodnou čtvrť, kde je bez práce čtyřicet procent lidí pod 25 let a kde o vliv neustále bojují dva klany místní mafie.

I jednadvacetiletý student se mohl snadno dát do služeb jednoho z nich. Místo prodeje drog se ale ve volném čase věnuje právě boxu. „Box je jediný sport, díky kterému se cítím dobře fyzicky i psychicky. Umožňuje mi vyjádřit mé pocity, ať už je to zlost, nebo štěstí,“ říká Rodrigues.

Ze stejných důvodů trénuje zadarmo celkem 59 dětí obou pohlaví, zájem je ale ve skutečnosti několikanásobně vyšší. Jenže víc se jich do kostela ze sedmnáctého století nevejde a tělocvičny v okolí chybí.

Boxer Nico Rodrigues
Zdroj: ČT24

Sportoviště přitom kněz provozuje i díky shovívavosti úřadů. Oficiální povolení by nedostal, v kostele kupříkladu chybí sprchy. „Nemůžeme mládež zachránit jen těmito pokusy. Ten problém musí vyřešit ti, kdo mají skutečnou zodpovědnost. My jim jen ukazujeme, že mohou něco udělat,“ vysvětluje kněz Antonio Loffredo.

Míří k němu i děti bývalých mafiánů. „Kdyby takové možnosti existovaly i v době mého dospívání, možná by někteří mí přátelé neskončili ve vězení,“ myslí si sociální pracovník Davide Marotta.

Třeba mladý Rodrigues chce hrát po studiích v orchestru. Jeho trenéři se zase snaží vychovat muže, který bude za pět let reprezentovat Itálii na olympiádě v Paříži.