Voda v Benátkách opadla. Restaurátoři mají s opravou památek tradičně napilno

Události: Oprava památek v zaplavených Benátkách (zdroj: ČT24)

V Benátkách už po povodních voda opadla a hlavním problémem zůstává rekonstrukce historických památek. Město, které zatím nedokázalo vyčíslit celkové škody, požádalo o pomoc všechny architektonické dílny ve snaze začít s opravami co nejdříve.

V první linii přívalové vlny se ocitla i hudební škola sídlící v jedné z nejkrásnějších staveb Benátek – paláci Pisani ze začátku sedmnáctého století. Vedení školy se obrátilo na restaurátory z renomované dílny bratří Vianellů.

„Benátčané používali techniku zvanou terazza už od 6. století. Je to metoda velmi podobná mozaikové podlaze,“ podotkl restaurátor Stefano Vianello.

Sám se snaží používat postupy i materiál z doby, v níž byly objekty postaveny. Původní podobu vrací podlahám v historických objektech už 22 let. Benátky tak zná téměř dokonale. „Pracoval jsem všude kolem, v palácích Dario či Pisano-Moretta a na řadě dalších míst,“ konstatoval Vianello.

V paláci Zanardi Stefano před lety rekonstruoval podlahu podle vzoru benátských mistrů, tedy s pomocí směsi cementu a ušlechtilých kamenných drtí.

Díky němu a práci jeho bratra se vrátí podlahy povodní poškozených objektů do původní podoby. „Já dělám spíše technické věci, připravuji maltu, materiál. Samotné provedení je na bratrovi,“ říká Marco Vianello.

Oprava památek v Benátkách
Zdroj: ČT24

Podle sourozenců-restaurátorů má mít každá podlaha svůj příběh. Svou dílnu mají nedaleko historického centra. Klimatické změny je znepokojují a povodňové vlny očekávají s obavami i přesto, že s každou velkou vodou jim připluje nová práce.