Nejdříve bílé, pak zelené světlice. Na Donbasu začalo další stahování vojsk

Z oblasti Petrivske na ukrajinském Donbasu v sobotu začalo oddělování bojujících stran, které bylo už několikrát odloženo. S odvoláním na ukrajinskou armádu o tom informovala agentura AFP. Stažení jednotek ukrajinské armády a proruských separatistů, které může trvat i několik dnů, je jedním z kroků nutných ke svolání dlouho očekávaného summitu představitelů Ruska a Ukrajiny za účasti dalších zemí.

Odvolání vojsk začalo krátce po poledni místního času (11:00 SEČ) vystřelením bílých a následně zelených světlic. Obě strany tím daly najevo, že jsou připraveny k opuštění svých pozic. Podle pozorovatelů z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří na operaci dohlížejí, obě strany s odchodem začaly bez jakýchkoliv problémů.

Akce byla původně naplánovaná na pondělí a pak na pátek, odložena ale byla kvůli střelbě – Kyjev opakovaně požaduje, aby oddělení předcházelo týdenní zastavení palby. Oddělení vojsk na dalších místech východní Ukrajiny se uskutečnilo již v červnu a v říjnu.

Cesta k summitu a vyřešení situace

Vytvoření nárazníkových zón, které mají zajistit klid zbraní a bezpečný přechod civilistů přes frontovou linii, je podle Kyjeva i Moskvy podmínkou svolání summitu takzvané normandské skupiny, složené z nejvyšších představitelů Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie. Summit, na jehož přípravě se pracuje, by podle diplomatů mohl výrazně posunout proces donbaského urovnání ve vojenské i politické a správní oblasti.

  • Podle Organizace spojených národů zemřelo na východě Ukrajiny od února 2014 do konce roku 2018 zhruba 12 800 až 13 000 lidí.
  • Asi 3300 mrtvých byli civilisté. Ukrajinská armáda přišla o 4000 lidí, separatisté napočítali 5500 obětí.
  • Počet zraněných vzrostl na 24 tisíc.
  • Jen v roce 2018 zemřelo na Donbase 55 civilistů, dalších 224 bylo zraněno.
  • Do roku 2017 napočítala OSN 10 300 obětí. 
  • Zdroj: dw.com

Od vypuknutí konfliktu v roce 2014 se Kyjev s povstalci dohodl už na několika desítkách příměří, která ale většinou netrvala dlouho. Přestože intenzita bojů na Donbasu postupně klesá, oddělení vojsk je fakticky prvním hmatatelným výsledkem mírového procesu, na němž se účastníci konfliktu dohodli v roce 2015 v běloruské metropoli Minsku.