V Izraeli našli „New York doby bronzové“, město staré pět tisíc let

Horizont: V Izraeli našli při stavbě dálnice 5000 let staré město (zdroj: ČT24)

Archeologové z Izraelského památkového úřadu zkoumají pozůstatky velkého, až pět tisíc let starého města nedaleko Tel Avivu. Na místě v období pozdní doby bronzové mohlo žít podle odhadů až šest tisíc lidí. První nálezy naznačují, že už tehdy sídlila v oblasti organizovaná a sociálně rozvrstvená společnost.

Dělníci objevili vykopávky, když prováděli přípravné práce na výstavbu dálnice. Archeologové mluví o jednom z nejvýznamnějších izraelských objevů za poslední roky. „Jednalo se o New York té doby, protože město bylo centrálním místem osídlení, kde žilo okolo šesti tisíc lidí,“ uvedl vedoucí vykopávek Yitzhak Paz z Izraelského památkového úřadu.

Kosmopolitní město se podle odborníků rozkládalo na ploše až 65 hektarů. Kromě základů mnoha budov archeologové objevili neobvyklý rituální chrám, kde se nacházely spálené zvířecí kosti a množství artefaktů.

Nález v izraelském historickém městě
Zdroj: ČT24

Ve městě žili zemědělci i obchodníci

Tehdejší společnost se s největší pravděpodobností živila hlavně zemědělstvím. První nálezy však nasvědčují tomu, že se ve městě dařilo také obchodu. Odborníci se teď snaží zjistit, proč místo lidé opustili. „Nedošlo k tomu kvůli nějaké osudné katastrofě. Pravděpodobně to souviselo s klimatickou změnou,“ míní Paz.

Pozůstatky budov ukazují, že na místě žila sociálně rozdělená společnost. Nový objev izraelským vědcům tak nabízí unikátní příležitost porozumět období, kdy se venkovské obyvatelstvo začalo shromažďovat ve velkých městech.